fbpx

#ПразнувамеДЕЦАТА

Фестивал за социално и емоционално изучаване

Фестивал „Празнуваме Децата“

фестивал Празнуваме Децата - FUNtazia International

Фестивалът „Празнуваме Децата“ е официална авторска инициатива на FUNtazia International / © 2021-2023 Всички права запазени!

Всеки учител, родител, директор може да го организира когато и колкото иска.

Подходящ за групи от 4 до 30 деца между 3-11 г. включително.

До този момент…

+ 4145

записани участници

+ 101

организатори

+ 70

локации от България

приятни емоции

Какво трябва да знаете за Фестивал „Празнуваме Децата“:

Фестивалът се провежда от лидери в българското образование (учители и директори в училища и детски градини), които работят за здравословна, позитивна и подкрепяща учебна среда.

Фестивалните активности дават възможност да се съберат заедно учители, родители и деца в приятелска среда, посредством приятни и забавни игри и задачи за развитие на житейски умения и емоционална интелигентност.

Официален хаштаг: #ПразнувамеДЕЦАТА
Главен организатор: FUNtazia International

Подходящо е да проведете фестивала сред групи и класове до 30 на брой деца, на възраст от 3г. до 11г. включително.

Ще получите пълни инструкции за провеждането с методически указания, идеи за дискусии, готови бланки с игри и полезни материали – така, че провеждането да е лесно, напълно ясно и достъпно за всеки учител и директор с желание да се включи.

Когато и колкото пъти имате желание да го организирате в своя клас или група!

Фестивалът #ПразнувамеДЕЦАТА е част от инициативата „Учители на Лидери“ на FUNtazia International, подкрепена от национални и международни експерти в областта на социално-емоционалното изучаване.

Декември месец всяка година Фестивалът ще ви предостави безплатно нови игри и активности за деца, родители и учители. Всяка година Фестивалът ежегодно ще има нова тема, различна от предходните години – пряко свързана с развитието на житейски и емоционални умения от ранна детска възраст.

Може да организирате един и повече Фестивали #ПразнувамеДЕЦАТА в своя клас в училище или група в детската градина. Ако сте родител – може да съберете деца от класа или групата на Вашето дете – и да организирате Фестивал #ПразнувамеДЕЦАТА в домашни условия. Или пък да предложите на техните учители да организирате Фестивал #ПразнувамеДЕЦАТА заедно.

Подходящо е да проведете фестивалa сред групи и класове до 30 деца на възраст от 3г. до 11г. включително. Нужно е само желание – ние ще Ви дадем всички необходими игри и активности за провеждането!

Най-често училищният персонал е инициатор на фестивала. Всеки учител може да проведе фестивалните активности когато му е удобно и колкото пъти сметне за удачно. Директорите могат да организират фестивални активности във випуск или цялото училище. Игрите и активностите на Фестивала са направени така, че да включат децата, учителите им и родителите им. Могат да се провеждат спокойно и приятно в класна стая, учебен кабинет, дори в домашни условия.

Фестивалните активности са подходящи за деца на възраст от 3г. до 11г. включително.
Ако желаете да станете организатор на Фестивал във вашия клас или група – регистрирайте се, за да получите всички необходими ресурси за провеждането!

Ако сте учител или директор, може да бъдете един от организаторите в страната – само попълнете формата за регистрация и ще Ви изпратим email с всички необходими материали, готови бланки и инструкции за провеждането.

Ако сте родител – може да предложите на учителите на децата Ви да станат част от организаторите. Трябва само да се регистрират от тук.
Ако сте родители и желаете да организирате фестивал в домашни условия – регистрирайте се от тук и ще получите пълни инструкции и всички игри и активности.

Цели на Фестивал „Празнуваме ДЕЦАТА“

Всеки родител иска детето му да бъде успешно в живота – това няма как да стане без развити житейски умения. Детето така или иначе ще има нужда от тези умения през целия си живот – нека го подкрепим от рано, за да му помогнем за бъдещето му.
Чрез игри и забавни активности Фестивалът е възможност за практическо приложение на елементи от социално-емоционалното изучаване (social and emotional learning, SEL) по правилен и отговорен към децата начини.

Учебното заведение (детска градина, училище) е мястото, където децата ни прекарват цялата най-активна част от своя ден години наред. Ако там няма здравословен и приобщаващ учебен климат – ще са налице проблеми като насилие, агресия, потиснатост, нарочване или толериране (и други видове дискриминация), демотивация, депресия и т.н., които могат да бележат живота на децата за цял живот.
Ние вярваме, че децата в здравословна учебна среда не се възпитават в конкуренция помежду си – а в екипност; че всяко дете има доверен възрастен, който освен преподавател е и приятел; че никое дете не е изолирано и може да изразява мнението си открито; че всяко дете отива с желание в училище или детска градина всеки ден; че директорите на учебните заведения прилагат методи и програми, в които приоритет е развитие на добри отношения и екипност между родители, училищен персонал и деца в заведението. Ако и Вие вярвате в това – Фестивалът е нещо, което ще го подкрепи и развие.

Игрите и активностите от Фестивала са забавни и интересни за малки и големи – те са базирани на научно-доказани подходи, практикувани от десетилетия в развитите образователни системи, в т.ч. в учебни структури от България, които прилагат социално-емоционалното учене като част от програмите си. Целта на активностите е децата да развият житейските и емоционалните си умения, да се разтоварят от емоционалния товар, да се почувстват подкрепени и част от екип. Заедно с това активностите са проектирани с цел да се създаде човешка връзка между родители и училищен персонал – в подкрепа на здравословните екипни отношения в общата мисия по отглеждането, обучаването и възпитаването на децата.

Мисията, в която сме заЕдно.

Идеята за Фестивал #ПразнувамеДЕЦАТА дойде от отговорните български педагози и родители, които работят за подобряване на учебната среда. Онези, които искат да осигурим на децата в България не само академични знания, но и емоционална подкрепа, развитие на житейски умения, здравословен и позитивен учебен климат. Тази отговорност и осъзнатост е добрият пример, който искаме да предадем чрез този Фестивал – защото вярваме, че е жизнено важна за всяко българско дете.

Всяко дете в образователната ни система заслужава освен академичните знания – да получи социално-емоционални знания; да има не просто преподаватели – но и приятелства за цял живот; да има не само красив учебен кабинет – но и доверени хора, с които е мотивирано да бъде всеки ден; да има не просто униформа – но и принадлежност към един сплотен екип в своя клас или група.

Фестивалът ни събира заЕдно, за да покажем, че това е възможно, важно и истински приятно.
Онова заЕдно – което можем да предадем на децата си като важен за тях и нас добър пример.

Къде се провежда Фестивалът от 2022г. до днес

Организатори-доброволци от цялата страна провеждат Фестивал „Празнуваме Децата“ в семейства, школи, училища, занимални, детски градини. Организаторите в учебни заведения, записани до този момент, са на следните локации в България (кликнете върху съответната снимка, за да научите повече):

Шесто основно училище „Свети Никола“

Стара Загора

Начално училище ``Цани Гинчев``

Лясковец

Детска градина № 8 ``Вечерница``

Благоевград

3 ОУ ``Гоце Делчев``

Петрич

Средно училище ``Антон Попов``

Петрич

Детска градина ``Вяра, Надежда, Любов``

Горна Малина

I ОУ ``Св. Климент Охридски``

Бургас

НУ ``Патриарх Евтимий``

Плевен

ОУ ``Константин Костенечки``

Костенец

ДГ ``Европейчета``

Враца

ОДЗ №3 ``Зорница``

Хасково

ОУ ``Христо Ботев``

Стамболийски

Детска градина ``Света Богородица``

Благоевград

Детска градина ``Дружба``

Оряхово

Детска градина ``Мики Маус``

Стремци

191 ОУ ``Отец Паисий``

Железница

ОУ ``Н. Й. Вапцаров``

Разград

Детска градина ``Бисер``

Труд

ЧСУ ``Аз съм Българче``

Варна

Детска градина ``Пролет``

Велико Търново

ОУ ``Св. Княз Борис I``

Бургас

Детска градина ``Пролет``

Перник

51 ОДЗ ``Щурче``

София

Детска градина ``Пролет``

Панагюрище

ОУ ``Стефан Захариев``

Пазарджик

Детска градина ``Славейче``

Враца

ОУ ``Христо Ботев``

Добрич

ОУ ``Димитър Талев``

Пловдив

Детска градина ``Дора Габе``

Сандански

ОУ ``Христо Смирненски``

Радуил

Как да поканите деца и родители? С игра, разбира се!

Може да поканите децата и родителите на Фестивал „Празнуваме Децата“, като дадете на децата една приятна и забавна игра за домашно.

 • Изтеглете бланка и инструкции на играта от този адрес – или директно споделете на родителите да я изтеглят от тази наша страница.
 • Бланката съдържа три страници – на трета страница са инструкциите за играта, която да играят в семейството.
 • Можете да играете играта и в учебна среда – забавно е и подпомага социално-емоционалното развитие на всички играчи.

Какво може да Ви бъде от полза пред вашия Фестивал?

Предлагаме Ви списък с полезни ресурси, които могат да Ви бъдат от полза в работата Ви с децата преди да организирате Фестивал във Вашия клас, група, випуск или учебно заведение:

Регистрирайте се като Организатор:

Попълнете и изпратете формуляра и ще Ви изпратим всичко необходимо, за да организирате Фестивал „Празнуваме Децата“ във Вашето учебно заведение или място!

  Вие сте:

  Благодарим Ви за желанието и вниманието да Празнуваме Децата на България заЕдно!

  Приятели

  Понякога в сърцето ти е бурно,
  както в небето- гърми и вали.
  Става ти тъжно,тежко и трудно
  пеперуденият страх те обзема, лети.
  Отнася те в Нещастното кралство
  гневен, сърдит, сам, без мечти,
  понякога арогантно с нахалство
  затваря след теб всички врати.
  Но ти не се заключвай сам, човече
  гневът, страхът си с някой сподели
  и ще видиш как небето отдалече
  те прегръща пак със слънчеви лъчи.
  Тогава не забравяй, отключи сърцето
  и ключът под пухкав облак остави,
  за да може всеки стигнал до небето
  пеперуденият страх да сподели.
  А после с дъга небесна на лицето
  друга силна буря ти ще потушиш
  и ще спасиш на някого сърцето
  с надежда, вяра пак ще го дариш !
  И ще тръгнете напред сплотени
  към Щастливо кралство с мечти,
  спокойни, заедно, единни, смели
  истински приятели добри!

  Автор: Таня Рачева, 20.05.2023 г. – Доброволец-организатор на фестивалните активности в ДГ „Славейче“ гр. Враца