POP-UP Фестивал в България

Най-масовото събитие за развитие на емоционални и социални умения в света

POP-UP Festival BULGARIA

Организирайте POP-UP Festival в своя град

 

По-долу в тази страница ще откриете форма за включване като доброволец. Всеки доброволец може да организира празнуване на POP-UP Festival в своя град. Необходимо е най-вече да имате желание, а също така приятно и спокойно помещение (зала, учебна стая, актова зала, салон и пр.) за провеждане на фестивални активности. Ние ще ви предоставим нужните за целта материали на български език.

Да празнуваме заедно Световния ден на Децата!

Тази година България ще празнува отново Световния ден на Децата, заедно още с над 100 държави от света!

Обединени от мисията да развиваме емоционалната интелигентност на децата, заедно с над 100 участника по света организираме POP-UP Фестивалът – най-масовото международно събитие за EQ за деца, родители, учители и други специалисти, работещи с децата.

Прочетете статия за POP-UP Festival 2019 в „24 часа“ от тук

Къде ще се проведе POP-UP Фестивалът?

Доброволци от страната ще организират заедно фестивала в градовете от България след 20.ноември.2020.
Благодарим им за готовността, усилията и професионализма в мисията повече български деца да получат усмивки, да споделят и разберат по-добре своите необятни емоционални светове!

Благодарим им за това, че заедно ще можем да постигнем нещо полезно и важно!
И вие може да организирате фестивални активности в своя град – кликнете тук и научете как!

 Въпроси и отговори:

POP-UP Festival е международна инициатива на една от първите и най-голямата в света организация „Six Seconds„.

Фестивалните инициативи са игри, дискусии и приятни задачи към децата, които целят да развият детската емоционална интелигентност, да създадат нови приятелства и да редуцират проблеми като детската агресия, авто-агресия и депресия.

POP-UP Festival е част от инициативите по случай Световния ден на децата (ООН) – Фестивалът се провежда в подкрепа на Глобалните цели на ООН по „Програмата за устойчиво развитие“ до 2030г.

FUNтазия е един от 30-те международни партньори за организирането и провеждането на POP-UP Festival по света. Заедно с FUNтазия като ключови партньори в международната инициатива участват и авторитетните организации UNICEFCASEL, Committee for Children, Harper Collins Publishers, SABIS® и др.

Фестивалът е международен празник на семействата с деца по света, който цели да разпространи важната роля на Емоционалната интелигентност (EQ) в детското развитие и израстване. Фестивалът е инициатива, която случваме заедно – в нея можем да се сприятелим, сплотим и да заздравим връзката ни като родители с децата ни.

Освен за семейства, Фестивалът е полезна и важна инициатива за учители и специалисти, работещи с деца.

По време на фестивала децата са обединени от колекция забавни и приятни обучителни активности (игри, дискусии, рисуване, песни, танци), които им помагат да научат повече за емоциите, тяхното осъзнаване, изразяване и регулиране.

Материалите за фестивала са подготвени готови за отпечатване на листи голям формат (А4), на български и английски език.
Ако искате да сте доброволец в организирането – съберете 2 и повече деца в спокойна среда, където няма да сте обезпокоявани. Украсете кътчета в помещението и поставете във всяко кътче по един от материалите (активностите) от програмата на Фестивала.

Фестивалът е празник на Световния ден на Детето (ООН)

Абсолютно всеки!

Какво е нужно да направите?

 • Съберете група деца в зала, салон, в училище, в детски кът, в детската градина, ясла, у дома – някъде, където може да проведете фестивалните инициативи заедно без да бъдете смущавани и обезпокоявани. Можете да поканите и родители и близки на децата;
 • Пишете ни от формата за контакт в тази страница, за да ви изпратим материалите, които сме адаптирали на български език;
 • Проведете фестивалните активности по възможност в периода 22-25 ноември включително. Ако нямате възможност в тези дати – проведете го в друга дата до края на месеца;
 • Направете си снимки и видеа. Можете да ги качите в www.wetransfer.com и да ни ги изпратите на info@funtazia.bg, за да ги споделим и да бъдете вдъхновение за повече хора;
 • Качете снимките и видеата в социалните мрежи Facebook, YouTube, Instagram, Pinterest, Twitter и др. с хаштагове #EQChildrensDay #ПразнувамеДЕЦАТА #GrowTogether #ChildrensDay

Ще сме ви признателни ако постовете в социалните мрежи съдържат http://6sec.org/ucd – линкът до страницата на международния организатор „Six Seconds“ , както и линк до нашия сайт http://funtazia.bg

Няколко идеи, с които може да опитате:

 • Ако желаете може да направите интервюта с участниците след провеждането на активностите.
 • Можете да проведете анкети на тема „Какво научих по време на POP-UP Festival“
 • Можете да се свържете с нас, за да поръчате таблата за EQ за деца, които също да включите в активностите.
 • Свържете се с нас и ако имате постове, материали и информация, които желаете да споделим и разпространим, за да вдъхновим заедно повече хора!

Фестивалът представлява серия от приятни и забавни активности за деца. Всяка активност има за цел да помогне на детето да разпознава, изразява, осъзнава и регулира своите емоции, да е отворено към другите, да покаже съпричастност.

POP-UP Festival е полезен за децата по много начини:

 • помага им да общуват по-добре с другите, да са отворени към другите;
 • да изразяват и регулират своите емоции, за да са по-спокойни, по-уверени и по-колаборативни;
 • да преодолеят различията и травмиращите моменти;
 • да създадат нови приятелства;
 • да усеятат родителската упора и съпричастност;
 • да мислят и осъзнават чувствата и емоциите си, както и тези на другите;
 • да работят заедно, екипно и координирано;
 • да вдъхновяват с идеи и мисли и пр.

Провеждането на Фестивала е ясен пример за всяко дете, че заедно можем да сме обединени от нещо полезно.

Над 100 държави и хиляди доброволци по света от години насам провеждат и разпространяват тази инициатива, напълно вярващи в нейната голяма полезност за децата и родителите по света!

ООН разпозна Фестивалът и международните му инициатора като Action Partner по „Програмата за устойчиво развитие“ до 2030г.

Повече информация и безплатни ресурси на тема Емоционална интелигентност при децата може да откриете тук.

Посредством развиването на емоционалната интелигентност от ранна детска възраст, детето може да придобие:

 • по-голяма отвореност към хората чрез развиване на емпатията;
 • по-добро познаване на собствения емоционален свят и неговите силни и слаби страни;
 • по-лесно възприемане на промените – по-добра адаптивност към изменящата се среда и участие в промяната;
 • по-добър самоконтрол и развиване на важното умение да кажем „не“ на себе си и на други;
 • по-добро разбиране на хората в обкръжението на децата и техните мотивации и очаквания;
 • активен контрол над свръх-амбициите и свръх-очакванията;
 • по-ясна и реалистична самооценка;
 • повече позитивизъм в мисълта за себе си и другите.

FUNтазия е първата организация в България, която работи активно над интегрирането чрез авторски материали на български език на международни програми и методики за EQ (емоционална интелигентност) в българските ясли, детски градини, училища и домакинства.Материалите и използваните от FUNтазия методи са базирани на международни проучвания и методи за работа с деца, изготвени от специалисти в сферата на образованието и психологията, които се прилагат в развитите държави от години и са дело на изследователските институти към Университетите в Йейл, Станфорд, Бъркли и др. Основната мисия на FUNтазия е да подпомогне българските родители и специалисти в тяхната грижа и образование на децата относно развиването на EQ и интеграцията на тези методи и подходи в образователната система у нас.

Полезни връзки:

Организирайте POP-UP Festival във вашия град!

Направете своята регистрация като организатор-доброволец чрез попълване на формуляра по-долу.
Пишете ни в нашата фейсбук страница ако имате въпроси относно желанието ви да бъдете организатор (кликнете тук, за да посетите страницата ни и да ни пишете).
След попълването и изпращането му ние ще се свържем с вас, за да ви предоставим необходимите ресурси и информация за провеждане.

Нашата мисия в България

Уважаеми госпожи и господа,

В международен план развитието на Емоционална интелигентност (EQ) при децата е инвестиция, която множество държави правят от години. Инвестиция в бъдещето, когато тези деца ще бъдат осъзнати възрастни, които имат емоционална стабилност и концентрация върху своя потенциал.

Над 20 години научни изследвания в Европа и САЩ показват красноречиво, че развиването на EQ от ранна детска възраст дава положителни резултати в множество направления:

 • по-висока концентрация и съответно по-добро усвояване на учебния материал;
 • изграждане на лидерски умения в учебната среда. Лидери, които учат на колаборативност, съпричастност и концентрация над важните теми;
 • редуциране на детската агресия и авто-агресия, стреса, депресивните състояния и емоционални травми.

Развитието на EQ при децата дава отлични резултати относно преодоляването на стрес, емоционални травми, проблеми като депресия, агресия и авто-агресия.

Поради тези причини с подкрепата на държавните институции и множество организации в развитите образователни системи от години са интегрирани комплексни методики и ресурси за развитие на EQ при децата.

За съжаление в България по развитието на EQ при децата се заговори много късно.

Нашият екип разработва, разпространява и вече има завършени материали за развитие на EQ, за да е възможно всеки учител и психолог у нас да провежда SEL уроци (Social and Emotional Learning lessons) сред българските деца, така, както се случва от години за техните връстници от чужбина.

Ще бъдем горди и признателни ако подкрепите инициативата POP-UP Festival 2019 – Bulgaria!

Фестивалът по света.

През 2018г. POP-UP Festival включваше:

През 2019 участваха над 2500 деца от 27 града в България!

И над 2 530 града, 195 държави, на 25 езика по света

945,981 участника

от целия свят се включиха през 2019г.!

POP-UP Festival подкрепя Глобалните цели за устойчиво развитие на ООН

Основен международен организатор и спонсор на POP-UP Festival по света: