fbpx

10 видеа с игри и активности за развитие на емоционална интелигентност

от деца за деца

10 видео урока за развитие на емоционална интелигентност – от деца за деца и възрастни

Видеа с игри и активности по емоционална интелигентност и за емоционално здраве на децата

Безспорен е фактът, че децата имат нужда от авторитет в лицето на възрастния до тях – учител, родител, баба, дядо. Но също така – личните ни наблюдения са, че децата учат бързо, лесно и като на игра – от други деца.

За това стартирахме инициативата с видео уроци по емоционална интелигентност и социални умения от деца… за деца. Надяваме се тази колекция от уроци, която подбрахме за вас в статията – да ви бъде полезна и интересна!

Приятно гледане!

Крум прави ръководство за употреба на материали за развитие на Емоционална интелигентност (гледайте видеото от тук)

В него ще видите обяснение на четирите зони на емоциите с примери за емоционални състояния във всяка една от тях от личния опит на малкия Крум. Крум разглежда всяко едно от таблата, обяснявайки за какво и как биха могли да бъдат използвани, давайки идеи според своите лични виждания и практика. Учебния комплект, който Крум разглежда – можете да намерите тук – Учебен комплект табла за развитие на Емоционална интелигентност.

Крум и Борис за страха (гледайте видеото от тук)

В това видео Борис и Крум решиха да споделят всичко, което знаят и имат като личен опит за емоцията Страх, както и за няколко други емоции, които се появяват преди или след страха.
Събрахме във видеото част от техните разсъждения и съвети към другите деца, които изпитват страхове.
Крум и Борко ще ви споделят своите съвети за това как да преодолеем страховете. Ще ви разкажат защо е полезно да се страхуваме и какво трябва да направим, когато сме уплашени.
Ще ви обяснят емоциите чрез Барометъра на емоциите (повече на www.EQBulgaria.com) и чрез EQ картите на FUNтазия (повече за картите: (http://funtazia.bg/komplekt-eq-karti-za-igra-s-emotsii/).
Ще ви разкажат случки, в които страховете им са преминавали в нещо друго. Дори ще ви дадат съвет какво да правите, ако ви се обади Момо (Momo Challenge) и защо то не е страшно.

Крум и Мария за отвращението и погнусата (вижте видеото от тук)

Преди да поговорим с Крум и Мария за емоцията Отвращение и Погнусата, ги помолихме да споделят своите мисли по темата.

Както и децата споделят във видеото – човек може да се отврати от лъжа или лоша постъпка – не само от храна. Това, обаче не означава, че отвращението е лоша емоция – напротив. Няма лоши емоции.

Отвращението, например, е нашият коректив за степента на вредност. Вредност за морала, за здравето ни. Същевременно отвращението може да трае дълго и заради него да пропуснем много позитивни неща.

Ако ви е станало интересно – вижте и приказката ни за Отвращение от поредицата ни Приказки за четирите кралства.

Как да се справим със страха и паниката – три съвета от Крум (виж видеото от тук)

Записахме разсъжденията на Крум, защото може да ви дадат идеи за общуване относно емоциите страх и паника. Ако тези емоции са несподелени и не са дискутирани – могат да доведат до по-тежки проблеми в бъдеще.

Надяваме се видеото да ви бъде полезно, да ви разведри, да ви даде мир, надежда и усмивка!

Защо е важна надеждата – разсъжденията на Борко (гледайте от тук)

Направихме видео с размислите на Борис (7 години), които могат да ви дадат идеи за общуване относно емоциите надежда и доверие. Според Борко надеждата, преди да се даде, трябва и да се поиска. Вижте какво още сподели малчуганът за начините, по които можем да вдъхнем надежда на някой обезнадежден приятел.

Борко и Крум дават пример за една от 8-те игри с емоционалните карти (гледайте от тук)

В това видео ще видите нагледно как се случва една от игрите с картите за емоции. Виждате как самите правила на играта карат децата да мислят и анализират себе си и останалите, което в дългосрочен план е инвестиция в управление на здравословните им отношения с хората край тях.

Денис и Борко правят упражненията към Приказка за Гнева (кликнете тук, за да гледате видеото)

Във видеото може да видите как изглежда практическата работа с децата по малка част от 50-те активности, които безплатно сме предоставили на нашата страница.

Игра за споделяне на емоциите (гледайте видеото от тук)

Споделяме ви една от приятните и много лесни игри, която играхме по време на една от Сбирките на FUNтазьорите с децата и техните родители. Игра, която ни сближава с децата ни и им помага да си обаснят най-трудните за обяснение чувства по приятен начин.

Разговори с деца, споделящи начините, по които управляват интензивни емоции (вижте видеото – кликнете тук)

Видеото е откъс от „Сбирки на FUNтазьорите“ – събития, организирани от добоволци в страната с цел развитие на емоционалната интелигентност и социалните умения на децата. Една от важните цели на Сбирките е да развива връзката между родителите и техните деца.

Играта на доверието, в която родителят и детето избират да бъдат отбор (гледайте тук)

 Опитайте я със своето дете, покажете му колко е важно, когато не виждаш своя път напред – да имаш някого до себе си, който да те направлява, да ти сподели опита и знанията си, да ти помогне да продължиш!

Видеото е откъс от „Сбирки на FUNтазьорите“ 

Продукти на FUNтазия, които може да поръчате за употреба в дома, в класната стая, в група в детската градина и с приятели:

Семейна настолна игра „FUNтазия“повече информация за играта – вижте тук.

Магнитен комплект „Дневник на емоциите“ повече информация за продукта – вижте тук.

Карти с емоции със 7 игри повече информация за картите и игрите към тях – вижте тук.

Комплект мини табла за развитие на емоционална интелигентност при деца повече информация за таблата – вижте тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бързи препратки:


Вашият профил в сайта: