fbpx

Приказка за Тъгата

детска приказка за развитие на емоционалната интелигентност при децата

Приказка за Тъга

Всеки знае тоз герой
от историята наша.
Ти кажи ми кой е той
и какво за тебе значи.
Важно е да го познаваш
той е просто част от теб
и ако не позволяваш
няма той да е злодей.
Ако с теб си споделим
неговите приключения
можем да го разберем
и намираме решения.

© Настоящата приказка, всички графики, снимки, колажи и видеа в тази страница са лицензирани авторски произведения с пълни авторски и лицензионни права на FUNTAZIA KIDS Limited. Използването им е свободно единствено за прочит с образователна цел. Сюжетът е базиран на няколко научно-доказани подходи за развитие на емоционална интелигентност и социално-емоционални умения и компетенции като: подход RULER на Института за развитие на Емоционална интелигентност към Университета в Йейл, подходът „Зони на регулация“, подходът „4Rs“ и пр.

Приказката е част от поредица. Преди нея прочетете останалите приказки в следната последователност:
1. Приказка за Гняв, 2. Приказка за Страх

приказка за тъгата

Всеки казва, че познава Тъга от раждането си. Някои твърдят, че са били в топлите й обятия често – други са малко по-горди и не признават всичките си срещи с нея.

В нашата приказка Тъга е чаровна кралица, която заедно с Отврaщение владее Синьото Кралство. Тъга носи голям, дебел и топъл шал. Облечена е в семпла и феерична рокля. Когато си край Тъга тя винаги успява да те отпусне, да те накара да поискаш да си починеш и да споделиш. Тя ще те изслуша, защото знае колко е важно да бъдем изслушвани, когато се чувстваме неприятно.

Скъпо приятелче, можеш ли да нарисуваш своята Тъга? Една ли е, или са много? Как изглежда? Къде живее? Защо?

Тъга иска да разбере смисъла на нещата и може би за това е толкова добър слушател. Всички от Четирите кралства знаят – ако искаш да споделиш болката си, Тъга ще бъде до теб, за да го направиш. Ще те изслуша, ще те прегърне и стопли… и ще запише твоята история в свитък, който накрая ще мушне сред другите свитъци в своите големи дисаги, които носи на гърба си. Ще се запиташ как е възможно толкова фина дама да носи такава голяма тежест на раменете си, а Тъга ще ти отговори: „Всеки има нещо, което му тежи. Важно е да знаем как ни олеква.“

Както всички други владетели, Тъга също има свой замък, но той няма прозорци и е много, много тих – там тя може да мисли и премисля случките, които е записала. Замъкът на Тъга е под земята. Само две части се виждат от него – входът и изходът. Входът на подземния замък е много близо до границата между Синьото Кралство и Зеленото Кралство – край Голямата река.

На входа на замъка стои голяма каменна плоча, на която е издялан надпис: „Подари време на изгубеното, за да откриеш смисъла на целите си.”. До плочата има стръмни дървени стълби с парапет, които водят до дълъг и много тесен тунел към подземията. В подземията е тихо и спокойно. Тъга често казва, че е толкова тихо, че можеш да чуеш мислите си още докато вървиш по дългия тунел до центъра на замъка й. А в центъра е голямата библиотека, където Тъга трупа свитъците си.

Свитъците съдържат разказани спомени за изгубените неща. Изгубени от някого, за когото са значели много. Затова ако попиташ Тъга какво има в свитъците, тя ще ти каже лаконично: „Уроци за важните неща, които липсват“.

Тъга знае колко са важни свитъците за тези, които споделят историите си с нея. Затова ги пази за тях – за да могат да си ги припомнят, когато имат нужда. Тъга изслушва историите на другите и им съчувства искрено. Тъжните истории я карат да заплаче, а сълзите си събира в стъкленици, защото историите в свитъците й записва с тях.

Приятели на Тъга са гарваните – макар за много други те да са зловещи крилати създания, Тъга знае, че външният вид лъже и те всъщност са добри другари и вестоносци. Гарваните дават на Тъга от перата си, за да може тя да записва всичко важно в своите свитъци. Те не се страхуват от нея. Не се страхуват дори от ледената старица на Синьото Кралство, за която ще ти разкажа нататък.

Синьото Кралство

Вече знаеш, че между Синьото Кралство и Червеното Кралство има каменна стена, образувана от изстиналата лава на Вулкана. Народът на Синьото Кралство посещава Стената, за да събира камъни от местата, които Великанът Ярост е срутил. Тези камъни са много полезни на жителите за зидането на високи каменни стени около къщите. Разбира се, всеки би се зачудил за какво ли са тези стени, освен ако не е бил свидетел на някоя от внезапните ледени зими, които се случваха. Сигурно се чудите не са ли самотни и изолирани жителите в това кралство, заради същите високи каменни стени? Съвсем не. Тъй като всички те делят общи стени помежду си – има врати и малки отвори между тях, през които хората се движат и си ходят на гости. Тези отвори в техните каменни огради им помагат да споделят топлината на големите огнища, които всеки имаше в средата на къщата си. Всяка къща има висока ограда, но и голям висок комин в центъра на овалния си покрив. Когато настане внезапната зима – жителите запалват големите си печки и над каменните стени се издигат гъсти облаци дим. Отдалеч човек ще си помисли, че това е друг страшен вулкан, като онзи в Червеното кралство.

В най-северната част на кралството стои малката дървена къщичка на Тъга.

За да прочетете пълната статия е необходимо да имате регистрация в сайта. Ако вече имате такава - използвайте бутон Вход
Регистрация

4 COMMENTS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бързи препратки:


Вашият профил в сайта:


Все още нямате регистрация?
Направете я от тук безплатно!

Влезте в профила си
за достъп до пълното съдържание за посетители