fbpx

Приказка за Гнева

детска приказка за развитие на емоционалната интелигентност при децата

Приказка за Гнева

Всеки знае тоз герой
от историята наша.
Ти кажи ми кой е той
и какво за тебе значи.
Важно е да го познаваш
той е просто част от теб
и ако не позволяваш
няма той да е злодей.
Ако с теб си споделим
неговите приключения
можем да го разберем
и намираме решения.

© Настоящата приказка, всички графики, снимки, колажи и видеа в тази страница са лицензирани авторски произведения с пълни авторски и лицензионни права на FUNTAZIA KIDS Limited. Използването им е свободно единствено за прочит с образователна цел. Сюжетът е базиран на няколко научно-доказани подходи за развитие на емоционална интелигентност и социално-емоционални умения и компетенции като: подход RULER на Института за развитие на Емоционална интелигентност към Университета в Йейл, подходът „Зони на регулация“, подходът „4Rs“ и пр.

За някои Гневът е срамен. За други е страшен. За трети е… ами гневен. Но в Червеното Кралство той и Страхът са Владетели.

За Червеното Кралство

Червеното Кралство на пръв поглед изглежда интересно място за приключения, което човек да посети, но при своята визита няма как да не забележите Вулканa, който се извисява като голям планински връх над всичко останало.

В Кралството често вали и светкавици прорязват небето. Това може да е истински дразнещо за хората, които виждат само калните пътища и мокрите дрехи. Може също да е ужасно страшно за тези, които са сами там. Но ако спреш и дори за миг се огледаш – ще видиш нещо много интересно. Например как малчуганите в Червеното Кралство си играят в локвите и се спускат по образувалите се водни пързалки от изстинала лава по хълмовете край Вулкана. Възрастните са се научили да използват светкавиците, за да имат електричество за светлина и топлина в домовете си – затова къщите на Кралството имаха големи и дълги метални антени в средата на покривите си. Като цяло – жителите в това Кралство обичаха да спорят по всякакви теми. Именно заради споровете им тук назад във времето са се случвали много войни – затова всички са се съгласили с „Три-истинното правило“, което гласи:

Всички жители на Червеното Кралство се съгласяват с Три-истинното правило. То включва три задължителни изисквания, на които трябва да отговаря всяко тяхно решение или действие:
1. Да не наранява тях или другите;
2. Да не нарушава никой закон, правило или норма;
3. Да е полезно и с мисъл за общото благо.

Така всички жители на Червеното Кралство можеха да насочат своята енергия в полезни неща, вместо в безсмислени войни. Трябва да споделим, че жителите тук имаt много причини да се чувстват неприятно – лошото време, всичките тези гръмотевици, кал и локви навсякъде, мрачно небе, саждите и пепелта… на всичкото отгоре и този голям страшен Вулкан, който всеки момент може да изригне. Страхът за вулкана им е дал смелост да потърсят решения – както един от мъдреците им казваше (за което всички негови съграждани още спорят): „Най-хубавото в проблемите и страховете, че ти дават смелост да търсиш решение и да се учиш да ги преодоляваш!“.

Всяка от къщите с големите антени прилича на телевизионните кули – с асансьор се изкачваш до горе, където има голяма овална стая за живеене. Всеки дом има изкопан дълбок ров около себе си. Дъждовете пълнят тези ровове с вода, а въжени мостчета помагат на хората да стигат до входовете на къщите. Когато Вулканът избухва, което се случва нерядко, тези ровове помагат на жителите да съхранят домовете си от прииждащата лава. Високият стълб с асансьора на кулите-домове също не е случаен – той е от волфрам, който да издържи разтапящите реки от лава.

Домовете имат и подземен етаж – нещо като бомбоубежище, в което се скриват от отровните газове след като Вулканът утихне, както и от земетресенията, когато Великанът минава наблизо… за Великана ще стане дума по-късно.

Какво кара Вулкана да избухва?

За да прочетете пълната статия е необходимо да имате регистрация в сайта. Ако вече имате такава - използвайте бутон Вход
Регистрация

FUNtazia

13 COMMENTS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бързи препратки:


Вашият профил в сайта:


Все още нямате регистрация?
Направете я от тук безплатно!

Влезте в профила си
за достъп до пълното съдържание за посетители