fbpx

Приказка за Гнева

детска приказка за развитие на емоционалната интелигентност при децата

Приказка за Гнева

Всеки знае тоз герой
от историята наша.
Ти кажи ми кой е той
и какво за тебе значи.
Важно е да го познаваш
той е просто част от теб
и ако не позволяваш
няма той да е злодей.
Ако с теб си споделим
неговите приключения
можем да го разберем
и намираме решения.

© Настоящата приказка, всички графики, снимки, колажи и видеа в тази страница са лицензирани авторски произведения с пълни авторски и лицензионни права на FUNTAZIA KIDS Limited. Използването им е свободно единствено за прочит с образователна цел. Сюжетът е базиран на няколко научно-доказани подходи за развитие на емоционална интелигентност и социално-емоционални умения и компетенции като: подход RULER на Института за развитие на Емоционална интелигентност към Университета в Йейл, подходът „Зони на регулация“, подходът „4Rs“ и пр.

За някои Гневът е срамен. За други е страшен. За трети е… ами гневен. Но в Червеното Кралство той и Страхът са Владетели.

За Червеното Кралство

Червеното Кралство на пръв поглед изглежда интересно място за приключения, което човек да посети, но при своята визита няма как да не забележите Вулканa, който се извисява като голям планински връх над всичко останало.

В Кралството често вали и светкавици прорязват небето. Това може да е истински дразнещо за хората, които виждат само калните пътища и мокрите дрехи. Може също да е ужасно страшно за тези, които са сами там. Но ако спреш и дори за миг се огледаш – ще видиш нещо много интересно. Например как малчуганите в Червеното Кралство си играят в локвите и се спускат по образувалите се водни пързалки от изстинала лава по хълмовете край Вулкана. Възрастните са се научили да използват светкавиците, за да имат електричество за светлина и топлина в домовете си – затова къщите на Кралството имаха големи и дълги метални антени в средата на покривите си. Като цяло – жителите в това Кралство обичаха да спорят по всякакви теми. Именно заради споровете им тук назад във времето са се случвали много войни – затова всички са се съгласили с „Три-истинното правило“, което гласи:

Всички жители на Червеното Кралство се съгласяват с Три-истинното правило. То включва три задължителни изисквания, на които трябва да отговаря всяко тяхно решение или действие:
1. Да не наранява тях или другите;
2. Да не нарушава никой закон, правило или норма;
3. Да е полезно и с мисъл за общото благо.

Така всички жители на Червеното Кралство можеха да насочат своята енергия в полезни неща, вместо в безсмислени войни. Трябва да споделим, че жителите тук имаt много причини да се чувстват неприятно – лошото време, всичките тези гръмотевици, кал и локви навсякъде, мрачно небе, саждите и пепелта… на всичкото отгоре и този голям страшен Вулкан, който всеки момент може да изригне. Страхът за вулкана им е дал смелост да потърсят решения – както един от мъдреците им казваше (за което всички негови съграждани още спорят): „Най-хубавото в проблемите и страховете, че ти дават смелост да търсиш решение и да се учиш да ги преодоляваш!“.

Всяка от къщите с големите антени прилича на телевизионните кули – с асансьор се изкачваш до горе, където има голяма овална стая за живеене. Всеки дом има изкопан дълбок ров около себе си. Дъждовете пълнят тези ровове с вода, а въжени мостчета помагат на хората да стигат до входовете на къщите. Когато Вулканът избухва, което се случва нерядко, тези ровове помагат на жителите да съхранят домовете си от прииждащата лава. Високият стълб с асансьора на кулите-домове също не е случаен – той е от волфрам, който да издържи разтапящите реки от лава.

Домовете имат и подземен етаж – нещо като бомбоубежище, в което се скриват от отровните газове след като Вулканът утихне, както и от земетресенията, когато Великанът минава наблизо… за Великана ще стане дума по-късно.

Какво кара Вулкана да избухва?

Ако това беше обикновен Вулкан, а той не е – нямаше как да дадем категоричен отговор на този въпрос. Но в Червеното Кралство причината е съвсем ясна. Всъщност – причините са цели две – двамата Владетели. Наричат ги „Владетелите на Решенията“ – защо ще разбереш по-напред в историята.

Когато Гневът се вбесява

Приказка за Гнева - урок по емоционална интелигентност и социално-емоционални умения при деца
Скъпо приятелче,
Можеш ли да нарисуваш своя Гняв?
Как ще изглежда и защо? Как ще изобразиш голямата му енергия и неприятното чувство?

Гневът е интересно същество – има големи и силни рога на главата си и често е намръщен, но не е лош, когато успява да се владее. Дори напротив – приютил е при себе си семейство пойни птички, с които са приятели.

Гневът е слаб и жилест. Дрехата му е обрасла с треви, мъхове и цветчета – грижи се за тях и се опитва да посади семенцата им из кралството. Иска то да е зелено и приятно, но… и тези мисли го карат да се гневи и дразни все повече.

Когато Гневът се занимава със своето градинарство, грижи се за птичките и печели ораторски спорове пред своите поданици – той започва да се смалява. Ами… да – смалява се и става симпатично джудже. Само рогата му си остават все такива едни големи и страшни.

Джуджето е познато под името Раздразнение. Както може би се досещате – то се дразни от почти всичко, което пък го кара да расте и… да пуши. Да! Изпод кожуха от треви, мъхове и цветя започва да излиза пара, а Раздразнение започва да диша тежко и да се ядосва, бръчкайки вежди и свивайки ръце в юмруци.

Приказка за Гнева - урок по емоционална интелигентност и социално-емоционални умения при деца
Скъпо приятелче,
Кога се чувстваш раздразнено и кога гневно? Каква е разликата?
Можеш ли да нарисуваш своето Раздразнение? По какво ще се различава от твоя Гняв и защо?

Гневът се пали още по-лесно – буквално с пламъци от огън. Като едно приказно същество, Гневът има нещо като суперсили. Според всички в Четирите Кралства, част от които е Червеното Кралство, най-голямата му суперсила е, че когато реши Гневът е много убедителен и аргументиран Владетел. Неговото постоянно недоволство от заобикалящия свят, го кара той да търси промяната. Той е неуморен в своите действия и винаги е зает да прави нещо. Той може да обедини около общата цел цялото си кралство и да създаде истинска хармония сред често сприхавите си поданници. Тогава всички го виждат като истински герой, но… както е често в живота – дали да бъдем герои или злодеи решаваме всеки ден. Същото е и с Гнева. Понякога той не успява да се контролира и пораства. Пораства много – превръща се във Великана, за който вече ви споменах.

Да бъдеш Великан е доста изкушаващо – да си голям и силен, да се чувстваш непобедим. Това обаче, си имаше тежка цена, която ще разбереш по-късно.

Приказка за Гнева - урок по емоционална интелигентност и социално-емоционални умения при деца
Скъпо приятелче,
Можеш ли да нарисуваш своята Ярост? С какво е по-различна от Гнева?

Великанът Ярост е една от причините за избухването на Вулкана в Червеното Кралство. Когато Гневът се ядосва, става неконтролируем и разрушителен като истински злодей. Виковете на Великана Ярост, в който Гневът се превръща, събуждат Вулкана и карат всички жители да се приберат по къщите си уплашени.

Ярост изгаря своята зелена дреха с лавата, която извира от гърдите му. Рогата му изглежадат малки, но никой не им обръща внимание. Бесен, ревящ, бълващ огън и жупел, страховитият Великан крачи през кралството си, а Вулканът го залива с лава.

Ярост иска да руши и винаги го привлича голямата каменна стена на границата между Червеното и Синьото Кралство. Стена от изстинала лава, която Ярост лесно може да прескочи.

В Синьото Кралство е неговата любов – Тъгата. Ярост я търси и така постепенно се изморява, което го кара да се смалява малко по малко и да забрави за неприятните ситуации, които са го превърнали във Великан-злодей. Тъгата прегръща със студените си ръце Яростта и грижовно го завива с огромния си дебел шал. Така успява да го успокои и той става отново симпатичното джудже Раздразнение, което после засрамено се връща в Червеното Кралство през малките процепи на голямата стена от изсъхнала лава.

Понякога, както споменахме по-рано, има и друга причина Вулканът да избухне – когато Страх се паникьоса… но това е тема на съвсем друга приказка, която ще ти разкажа друг път.

Къде живее Гневът?

Как къде?! В замък, разбира се! В подножието на Вулкана, защото Гневът е доста смело създание. Той е много енергичен, но постоянно намира за какво да се чувства неприятно. Затова гледа да вложи енергията си в някакви дейности, част от които е да спори със съветниците и народа на Кралството по различни теми – какви ли не!

Има голяма порта, през която се влиза в замъка на Гнева. От вътрешната й страна е написано „Три-истинното правило“, което всъщност е измислено от Гнева един път, когато беше се смалил до джудже. По-интересното е, че точно над портата има писание с големи букви „СПРИ И ПОМИСЛИ!“. Хората, които не познаваха Гняв често се питат какво пише там горе, защото е прекалено високо и не могат да го видят. Още по-любопитно за тях е защо изобщо пише нещо там, след като дори самият Владетел не го разчита. Те не знаят, че Гневът крие в себе си Великана Ярост – именно за него е този съвет. Понякога Ярост забелязва надписа над портата. Тогава Великанът спира, вдишва бавно и дълбоко през носа няколко пъти, докато почувства, че се облекчава и смалява. След това си задава въпроси като: „Дали си струва да направя така?“, „Няма ли да стане по-лошо ако направя онова?“, „Как да се почувствам по-добре?“ и други. Успява да се погледне отстрани и да види, че се превръща в злодей и единственото нещо, което може да го спре е… ами самият той!

Гневът знае една легенда за страшната война между Четирите Кралства – унищожителна битка между владетелите и техните народи, която за щастие е завършила с примирие. В тази война пра-пра-пра-пра-дядото на Гняв е разбрал, че ако всички поданници в Червеното Кралство се ядосат достатъчно – ще се превърнат в страховити огнени великани като него. Великаните, обаче, са глупави същества, неразумни – искат само да рушат и съсипват, заслепени от своята ярост. Не умеят да бъдат заедно с другите и не мислят за последствията. Колкото повече се палят – толкова по-бързо се изморяват и смаляват, но неприятното чувство остава дълго след това.

Точно великанските пакости дразнят джуджето Раздразнение и го карат да се срамува от „великанските“ си постъпки. Колкото и да се опитва после да се оправдае пред себе си и поданниците си с думи като „не бях на себе си“, „по принцип не правя такива неща“, „случи се, заради еди-какво-си“ – тези думи нямамкак да поправят делата му. И преди да си тръгне от обятията на Тъгата, която единствена разбираше неговите гневни настроения, съчувстваше му, и се грижеше за това да му даде добър съвет, Раздразнение искренно съжаляваше, че Ярост е унищожил всяко засято семенце и поникнала тревичка в Червеното кралство, която Раздразнение грижовно е пазел.

Понякога именно този срам от самия себе си превръща Раздразнение в Гняв. Всичко се съсипва по най-лошите начини, когато рогатият Владетел обърне повече внимание на неприятното чувство, вместо на решенията за излизане от него и влагане на енергията си в нещо положително.

Неприятните чувства и ситуации карат Гняв да забрави, че има свободата да избере – дали да бъде героя на своето кралство, или гигантския злодей, който опитва да го изпепели.

Това е тъжното предизвикателство за Червеното Кралство – вече няма войни с другите кралства – войната се случва вътре, когато самият му владетел избере да е враг на собствените си владения и на себе си.

Червеното Кралство е в теб!

Понякога изпитваш Раздразнение от нещо или някого. Това може да се превърне в Гняв, който да прерасне в унищожителна Ярост. Това се случва в моментите, когато имаш голяма енергия и неприятно чувство.

Ти решаваш какво да се случи с твоя Гняв в твоето Червено Кралство, но за тази цел трябва да можеш да владееш емоциите си към правилните решения и действия. Точно затова на рогатия владетел Гняв, както и на всички други кралски особи като него, им казват „Владетелите на Решения“ – защото ти имаш тази свобода да вземеш решение, което да те превърне в герой или друго – което да те превърне в злодей!

Затова помни и чети отново, когато се налага, тази приказка! Сещай се какво пише на портата и над нея в замък на Гняв. Сещай се какво го прави злодей и как това го изпраща при Тъгата.

Помни, че Гневът има страхотното качество да говори с другите и пламенно да защитава своите идеи пред тях – да влага енергията си за това, вместо в разруха. Помни, че Гневът носи смелост. Това го прави истински Герой.

А да си злодей е изкушаващо – Ярост е силен, огнен и могъщ… но взима неправилни и глупави решения – унищожава и… после съжалява, срамува се, тъжи. Не си заслужава да се чувстваш така, нали?

Най-вече не забравяй, че когато в твоето Червено Кралство се появи Гневът – това не е нито срамно, нито лошо. Съвсем нормално е! Срамното и лошото може да бъде това, което ще решиш под влиянието на Гнева – ако то не отговаря на Три-истинното правило:

Твоите решения и действия не бива:

1. Да нараняват теб или другите;
2. Да нарушават никой закон, правило или норма;
3. Да бъдат лишени от мисъл за общото благо.

Винаги гледай да изпълниш тези три заръки в правилото!
Когато нещо те ядоса или разяри – спри, помисли, дишай дълбоко няколко пъти докато се успокоиш. След това се опитай да се погледнеш отстрани, за да откриеш най-доброто си „аз“ и най-правилното решение за това как да действаш.

Бъди герой! Всички вярваме в теб!

Пази своето Червено Кралство чрез тези заръки – а още заръки ще ти споделят възрастните, които са ти показали, че те обичат и се грижат за теб – твоите майка, татко, роднини и приятели.

Аз обещавам да ти разкажа още много приказки за Четирите Кралства, защото главният герой в тях си точно ТИ!

С обич,
ТВОЙ
Безименен Герой!

Продължете към следващата приказка – за Страха (кликнете тук)!

Помощен ресурс: 50 активности за регулиране на агресията и насилието в училище чрез социално-емоционално учене (развитие на емоционална интелигентност и социални умения) за деца по „Приказка за Гнева“ от тук.

FUNtazia

11 COMMENTS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *