fbpx

Приказка за Страха

детска приказка за развитие на емоционалната интелигентност при децата

Приказка за Страха

Всеки знае тоз герой
от историята наша.
Ти кажи ми кой е той
и какво за тебе значи.
Важно е да го познаваш
той е просто част от теб
и ако не позволяваш
няма той да е злодей.
Ако с теб си споделим
неговите приключения
можем да го разберем
и намираме решения.

© Настоящата приказка, всички графики, снимки, колажи и видеа в тази страница са лицензирани авторски произведения с пълни авторски и лицензионни права на FUNTAZIA KIDS Limited. Използването им е свободно единствено за прочит с образователна цел. Сюжетът е базиран на няколко научно-доказани подходи за развитие на емоционална интелигентност и социално-емоционални умения и компетенции като: подход RULER на Института за развитие на Емоционална интелигентност към Университета в Йейл, подходът „Зони на регулация“, подходът „4Rs“ и пр.

Приказката е част от поредица. Преди нея прочетете Приказка за Гняв

… още малко за Червеното Кралство и неговите граници

Може би вече знаеш доста за Червеното Кралство от Приказката за Гнева (прочети я от тук и след това продължи с тази), но нека ти разкажа още малко за него.

Червеното Кралство граничи със Синьото и Жълтото Кралствo. В Синьото властват Тъга и Отвращение – две симпатични дами, които също като Гняв и Страх имат своя избор за всяка ситуация и всяко приключение, в което попадат – дали да бъдат герои със своите добри постъпки, или да вършат злини и да са злодеи.

Както знаеш от Приказката за Гняв, между Червеното и Синьото Кралства има висока каменна стена от изстинала лава, която изригващият Вулкан е образувал. Синьото Кралство е студено и затова стеклата се там лава изстива бързо и издига стената все по-висока и по-висока. Великанът Ярост много се ядосва от този факт и често събаря части от каменната стена със ударите си, или от земетресението, което стъпките му създават. Жителите на синьото кралство често отиват до разрушените части на стената, за да съберат материал за строеж на високите каменни стени около къщите си.

Границата между Червеното и Жълтото кралствo е просторна и голяма река. В нея се излива част от лавата на Вулкана, а на другия й бряг има гъста джунгла – рай за всеки приключенец. И в Жълтото Кралство валят дъждове, но няма гръмотевици, а топлото слънце грее и от него се раждат най-пъстрите дъги! Те са любими на една от Владетелките там – Радост.

Жителите на Червеното Кралство са чести посетители на Голямата Река – тя е живописното място, където човек може да постои и да помечтае, но нито хората от Червеното, нито тези от Жълтото Кралство имат такова търпение и желание. Те винаги са енергични, забързани в своите задачи, нетърпеливи. За всички от Червеното Кралство реката е мястото, в което могат да се освободят от пепелта и саждите след последното изригване на Вулкана. Голямата река е пълна с всякакви лодки и кораби на рибари – около нея тече бурен живот, търговия и никой не се спира дори за миг.

Жителите на Жълтото и Червеното Кралство имат нещо общо – много много енергични и дейни са. Разликата им е в начина, по който се чувстват – „червените“ жители винаги имат неприятни чувства на гняв или страх, а „жълтите“ винаги намират радостта от нещата и се чувстват приятно.

Притча за Страх и Любов

Както вече знаем, Страх е един от Владетелите в Червеното Кралство, а Любов е една от Владетелките в Жълтото Кралство. Тези двама владетели, обаче избягват да се срещат и никой не ги е виждал заедно. Хората от Жълтото Кралство казват: „Където е Любов, Страх го няма“, а хората от Червеното Кралство обясняват обратното: „Когато тук е Страх, Любовта бяга“.

За да прочетете пълната статия е необходимо да имате регистрация в сайта. Ако вече имате такава - използвайте бутон Вход
Регистрация

6 COMMENTS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бързи препратки:


Вашият профил в сайта:


Все още нямате регистрация?
Направете я от тук безплатно!

Влезте в профила си
за достъп до пълното съдържание за посетители