fbpx

Уменията на 21 век в две безплатни игри

Социално-емоцинално развитие през дигитализацията на Новия ден, в 3 научно доказани международни методики.

Уменията на 21 век в 2 безплатни игри

Знаете, че FUNтазия е първата организация у нас, създаваща образователни ресурси за Социално-емоционално развитие на деца по международно-утвърдени методики. Вече 5 години развиваме това и с радост отбелязваме, че благодарение на общите ни усилия и взаимния интерес – темата стана популярна и ресурсите от FUNтазия вече се използват в над 2000 учебни заведения в страната и стотици семейства.

Към ресурсите, прибавяме и съвсем новия курс за социално-емоционално развитие за деца и родители, който комбинира в програмата си 6 различни методики за работа и над 25 различни активности. Можете да разгледате програмата му тук: https://funtazia.bg/kurs/

Ползите от СЕИ знаете, че обхващат както индивидуалното развитие и способността на всеки да преодолява стреса, да изгражда здравословни взаимоотношения, академични успехи, така и дългосрочната му проекция в икономическия просперитет на едно общество. ДА – Социално-емоционалното изучаване е основна част от уменията на Утрешния ден – защото включва всички тях. Вижте повече информация за ресурсите ни за развитие на емоционална интелигентност и социални умения в официалната ни страница: https://funtazia.bg/emotionalintelligence/ .

Освен платените ни материали, Фънтазия винаги е създавала много по-голямо количество безплатни ресурси, за да подпомогне всеки учител, родител, училище да интегрира темата за социално-емоционалното развитие в своя клас или дом… Част от тези безплатни активности, игри и ресурси сме събрали тук, но в блога на FUNтазия непрекъснато създаваме нови и нови статии, които да ви подкрепят в прилагането на техники за СЕИ.

На Международния ден за социално-емоционално изучаване #SELday ви споделихме с голяма радост, че FUNтазия отново ивестира средства и усилия в създаването на нов безплатен ресурс за деца. Всъщност ресурсите са два!

Онлайн игра за развитие на социално-емоционални умения при деца над 3 години

Онлайн играта „FUNтазия“, за деца над 3 години (можете да я откриете тук: **https://funtazia.bg/eqparents/gamekids/ **), базирана на три утвърдени методики за развитие на емоционална интелигентност и социални умения от ранна възраст: Narrative 4©подходът R.U.L.E.R.© и на подходът fACT©.

Играта е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНА и може да се играе НЕОГРАНИЧЕНО в семейството, детската градина и училището 🙂

Основен елемент от играта е децата да се учат да споделят на своите родители или учители – това е полезно както за тяхното емоционално здраве, така и за развитие на различни важни житейски умения.

Онлайн Игра за социално-емоционално развитие за деца над 9 години

Безплатна онлайн #игра ( https://funtazia.bg/eqparents/game/ ) за деца на 9+ години и възрастни. Може да я играете с членовете на семейството, колеги, съученици, приятели и близки у дома или в учебно заведение. Може да се играе от целия клас ученици и по-големи групи от хора.

 Целта на играта е да създаде среда за „емпатия в действие“, в която групата играчи се опознават и съпреживяват житейски истории. Правилата на играта са базирани на методите за развитие на социално-емоционални умения и компетенции: Narrative 4 и fACT Approach.

 Играта е разработена по основата на настолна игра на FUNтазия „LikeWhen“ – www.likewhen.com , която е за лица над 14г. и спомага за развитие на социално-емоционални умения и компетенции. Адаптирахме я за деца над 9годишна възраст и успяхме да я дигитализираме, за да направим достъпни използваните методики и за по-малките. Играта е базирана на подходът Narrative 4© и на концепцията на настолна игра LikeWhen©.

Играта е един от ресурсите, които представихме в Националната конференция за родители „Социално-емоционално детско развитие“ 2021г. – www.socialemotionalskills.eu 

Честит международен #SELday

С тези два нови, дигитални и абсолютно достъпни ресурси – ви честитихме Международния ден на социално-емоционалното изучаване на 11. Март и ви каним да се присъедините към световните чествания на този важен ден и на всеки следващ ден. (Вижте информация за движението #SELday – на този адрес.)

Това е денят, в който по цял свят хора, педагози, родители, психолози, организации – обединяват средства, мисли и активности – за да отбележат тържествено ползите от социално-емоционалното изучаване! Всеки допринася в своя социум – семейство, класна стая, ущилище, град… според възможностите. Вече знаем, че ползите от социално-емоционалното изучаване наистина могат да променят живота ни – нашия като индивидуалности, но и на цели социуми…На цяло едно общество.

Това, което е нашето предложение – макар 11. Март да е официалния ден на социално-емоционалното изучаване – да не спирате да празнувате и чествате този ден – защото всеки един е достатъчен повод да положим усилия и старание да развием това движение. Децата ни го заслужават.

Темите тази година са : „Да намерим обща основа“, „По следите на общото благо“

Можете да използвате игрите дори да не сте физически заедно и ще разберете, че създадени по този начин – те наистина правят близостта ни, играждането на по-здравословни взаимоотношения и преживяването на емпатия – ВЪЗМОЖНИ – дори в условия на изолация, дигитализиация.. и пр…

Удобство е, че сега за първи път FUNтазия предоставя възможност за развиване на взаимоотношенията ни през „разказването на история“ като похват – през дигиталния свят. Това е възможност не само за свързване със съученици и приятели от класа или града, в условия на изолация и физическа дистанция – но възможност да играем заедно с деца от други градове, други държави…на други езици. Играта e преведена на английски език и вече се използва по света, разпространявайки се в международната мрежа от SEL специалисти ( специалисти в социално-емоционалното развитие).

Можете да намерите английската версия на играта на адрес: https://factapproach.com/likewhen/

Споделете своето преживяване, впечатление, мнение, активност, препоръка, снимка, видео – в някоя от социалните мрежи с хаштагoве #SELday, #ПразнувамеДецата, за да направим социално-емоционалното изучаване значимо за повече хора, семейства, деца – но преди всичко – за образователната ни система! За нашите деца! За нашите семества!

Дайте глас! Всеки има значение! Всеки ден е #SELday!

КУРС за Уменията на 21 ВЕК

За първи път в България се организира подобен курс, който комбинира 6 различни методики за работа и над 25 различни активности в общо 18 астрономически часа. Курсът ще се води от международен практик – единствения с такава акредитация в България.

Планираните срещи включват сесии с родители, защото от години знаем, че правилното прилагане на социално-емоционалното изучаване е съвместна работа. Това е курс – в помощ на осъзнатите родители! Можете да видите пълната програма и подробна информация за него – на този адрес:

Включете се в курса за развитие на социално-емоционални умения на този адрес – ако сте от град Варна и темата ви интересува.

Курсът е подходящ за деца, които:

  • изпитват трудност да изразят своите емоции и чувства
  • в различни ситуации не успяват да овладеят емоциите като гняв, страх, радост и пр.
  • показват тревожност или страхове
  • изпитват притеснение да общуват, имат затруднения в създаването на приятелства
  • не успяват да изконтролират своите реакции и емоции в различни ситуации, в които проявяват гняв, агресия, паника и пр.
  • имат нужда от подобряване на начина им на общуване и житейски умения
  • се разсейват лесно под влияние на емоциите си
  • показват някакво ниво на пристрастяване към социални мрежи или компютърни игри
  • се чувстват аутсайдери в своя клас и показват, че са потиснати от общуването със съучениците си
  • демонстрират демотивация към учебен предмет или училището като цяло

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бързи препратки:


Вашият профил в сайта: