fbpx

10 видеа, показващи как всяко учене е социално и емоционално.

10 видеа, които да дадат обяснения за социално-емоционалното учене в дълбочина, защо е важно и как да се случи на практика

10 видеа, показващи, че Всяко учене е Социално и емоционално

Ако някой си мисли, че може да преподава академични знания без да се свърже по човешкия, емоционален начин с децата, които обучава – то той прахосва време и ресурси в обречено начинание, което в крайна сметка носи разочарование на него и на обучаваните… И превръща обучението в безизходна демонстрация на Его… От която никой…няма нужда….

В крайна сметка – ако училището беше просто място за преподаване на академични знания – щеше да е достатъчно да влизаме в google и да търсим нужната ни информация, която да запомним.

НО то…НЕ Е!

Социално-емоционалното изучаване започва с връзката помежду ни… На човешко ниво.

Ученето е социално, емоционално и едва тогава може да бъде – академично. Прочетете тази статия – за да видите повече информация по темата.

Самотата е Eпидемия номер 1“ според множество международни проучвания, произтичащa от липсата на умения за свързаване помежду ни – по човешки начин.

Затова повече от 2 десетилетия световни лидери и организации обединяват усилия върху тъй нареченото Социално-емоционално изучаване, като единствена възможност за реабилиртиране обществата от разрушителните последици на самотата, които всеки ден усещаме:

Социално-емоционалното изучаване не е само за децата, училищата и родителите.

 СЕИ е осъзнатият избор на всяко общество, което има приоритет култивирането на смислено бъдеще и устойчива ценностна система, в която насилието, корупцията и деморализацията – не са единствена, ежедневна медийна тема.

Подбрахме няколко видеа, които да Ви дадат подробна информация и гледни точни за значението и прилагането на социално-емоционалното изучаване. Изгледайте ги – ако темата е важна за Вас:

Видео 1: Социално-емоционално изучаване, емоционална интелигентност и житейски умения за децата в учебна среда – кликнете на заглавието или на снимката, за да видите цялото видео

Видеото обяснява спецификата на социално-емоционалното изучаване в подробности, спешната необходимост от него и дава кратки и бързи идеи за прилагането му. Експертът Полина Коцева обяснява разликата между една среда и отношения в нея – когато е приложено качествено наблюдение и такива – в които наблюдението отсъства и е включен „автопилотът “ в отношенията помежду ни.

Видео 2: Оценките, преценките и нашите деца – кликнете на заглавието или на снимката, за да видите цялото видео

Видеото разглежда разликата между съсредоточването ни над оценките …и това над правилните здравословни преценки на ситуации и хора в живота ни. Експертът Полина Коцева споделя за потенциала на децата ни и начините да го видим, да им го покажем и да го развиваме през средствата на социално-емоционалното образование.

Видео 3 – Скритите убийци сред учениците – кликнете върху заглавието или снимката, за да го изгледате

Полина Коцева води дискусия във видеото на живо с участници в конференция, по темата за емоциите, които децата не могат да регулират. Експериментът в дискусията има неочакван край – какъвто има опасност да има във всеки социум, в който няма превенция под формата на социално-емоционално изучаване.

Видео 4: Кога Учителят ще бъде заменен от AI? – кликнете върху заглавието или снимката, за да го изгледате

Във видеото, Полина прави експеримент и дискусия с аудиторията от Международен форум с педагози – в чиито край доказва КОИ ще бъдат онези учители, които ще бъдат заменени от изкуствен интелект, и кои никога няма да бъдат.

Видео 5: Доказано-ефективна превенция в борбата с насилието и тормоза – Кликнете на заглавието или на снимката, за да видите видеото

Във видеото можете да видите кадри от методология за Социално-емоционално изучаване – прилагана на 4 континента – успешно в превенция и терапевтична интервенция дори при най-тежките казуси с насилие.

Видео 6: Емпатията НЕ е меко умение! – Кликнете на заглавието или на снимката, за да изгледате видеото

Във видеото Полина Разговоря с Лий Кийлок за емпатията, която трябва да бъде насочвана в действие, защото в противен случай – от нея просто не би имало смисъл. Как това се случва и как можем всички да участваме в процеса – Лий разказва пред българска аудитория.

Видео 7: Родителство с цяло сърце! – Кликнете на заглавието или на снимката, за да изгледате видеото

Във видеото – Полина разговаря с директора на най-голямата организация за емоционална интелигентност в света – Джошуа Фрийдман – за изкуството да бъдеш родител… Не само образованието – и родителството е социално и емоционално.

Видео 8: Ролята на доверения възрастен в живота на детето – Кликнете на заглавието или на снимката, за да изгледате видеото

Във видеото Полина Разговаря с Мат Пърсал от Международен Комитет за децата, по темата за важността на Доверения възрастен за порастването, и израстването на всяко едно дете и преминаването му през различните етапи от живота.

Видео 9: Социално-емоционално родителство – да позволим на децата да ни видят как порастваме – Кликнете на заглавието или на снимката, за да видите видеото.

Във видеото Полина Разговаря с международния експерт Лореа Мартинез, автор на книгата „Heart in mind“ и методология за успешно СЕИ – за начините, по които да покажем на децата, че им се доверяваме и им помагаме да ни видят и нас по-ГОЛЕМИ.

Видео 10: Можем ли да определим кога един човек е склонен към насилие? – Кликнете на заглавието или снимката, за да видите видеото.

Във видеото Полина Коцева развива теза и дава примерни доказателства, че в борбата с агресията, насилието, тормоза, имаме най-сигурния инструмент за победа и изграждане на стабилно, загрижено общество – през средствата на Социално-емоционалното изучаване. Единствено.

Защо Социално-емоционално изучаване?

В заключение след тези красноречиви видеа, можем да кажем:

СЕИ подобрява нивото на образование и възпитание, като в резултат води до високи постижения на всяко ново поколение, благодарение на колаборация между социумите на децата (училище-семейство-общност) за създаване на здравословна среда, която включва отношения, базирани на взаимно доверие и сътрудничество.

Здравословната среда е по-престижна днес от новия ни компютърен кабинет! Защото ЛИПСВА!

Създаването на здравословна среда – е обект на всички нас – възрастните – които трябва да започнем това – ОТ ДНЕС….. Защото сме закъснели!

Още полезна информация по темата в статии:

Вижте статията: Как да създадем и насърчим позитивна учебна среда за всички? със средствата на социално-емоционалното изучаване

Вижте статията: Социално-емоционално изучаване в действие!

Още полезни видеа: Вижте тук в Youtube канала на FUNтазия

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бързи препратки:


Вашият профил в сайта: