fbpx

Какво представляват СПОСОБИТЕ на Емоционалната Интелигентност?

Какви са инструментите за развиване на EQ

Барометър на емоциите

Това са  научно-базирани способи, създадени специално, за да подпомогнат развиването на Емоционална интелигентност (EQ) при деца, училищни ръководства, ученици, студенти, родители, семейства.

Това са способи на подхода RULER – базиран на десетилетия научни изследвания и проучвания от едни от най-добрите световни психолози и педагози към Центъра за Емоционална Интелигентност в Йейл.

Мета Момент

Най-съществените от тях са Барометър на Емоциите и Мета Моментът. 

RULER подходът

Е наложен в САЩ вече над десетилетие, работи успешно, подкрепен е от Правителството и вече се е наложил в образователните системи на развитите страни от Западна Европа.

Подходът всъщност е доказал себе си като толкова успешен, че постепенно е достигнал до почти всяко кътче на планетата. От скоро по него работят в Танзания, като сега RULER екипи от Йейл се готвят за интегрирането на методиката в Кения.

В България за първи път

FUNтазия за първи път в България предоставя свои авторски материали –  адаптации на български език – специално  в помощ на децата от българските учебни заведения – ясли, детски градини и училища, за педагози, психолози и родители. 

Тъй като материалите са изключително разбираемо направени, те могат да бъдат ползвани от непрофесионалисти и да бъдат изключително полезни и за тях. В това число се има предвид родителите, които според подхода RULER трябва да бъдат активна част от обучението, за да донесе той най-пълноценен ефект.Основната причина за това, е че преди всеки друг в живота на едно дете – негов авторитет трява да е именно Родителят. Негов приятел – също!

Вдъхновението на нашите авторски помощни материали

Безименния Герой

В нашите авторски материали използвахме нашия любим Безименен герой – с нас от самото създаване на FUNтазия, винаги бил вдъхновение за екипа ни и децата, които са се докосвали до него. (Приказка за Безименния герой)

Въпреки, че неговото тяло е само една глава, през годините Той  ни показа, не само, че може да изрази огромен набор от емоции, но и да провокира такива сред своите най-големи приятели – децата!

Една от най-сърдечните негови инициативи, беше именно тази, в която ТОЙ прегърна стотици деца от Варна, показвайки им, че Прегръдката е едно красиво начало да си разменим една положителна емоция, чрез която да отключим емоционалните си светове един към друг. 

Показа им Прегръдката  – като онзи универсален лек, който всеки от нас носи и може да даде на всеки ако поиска.

Прегръдката като повод за щастие, дори ако сме много тъжни.

Прегръдката като успокоение, когато сме най-напрегнати.

Прегръдката като енергия в онзи чист вид, в който можеш да усетиш, че някой е до теб. Именно нашият Безименен герой беше онази мотивираща сила за стотици деца да прегърнат, да бъдат прегърнати, да споделят енергия, емоция… преживяване…

ЗАщото ако има нещо, което точно на децата никога не им стига – то това са прегръдките… Колкото и много да бъдат – те никога не са достатъчни. Точно защото, както Героят ни показа – те носят в себе си цялата емоционална палитра.

 

Точно затова избрахме НЕГО за лице на всички емоции в нашите авторски помощни материали – Безименния ни герой. Той затова и откакто съществува – носи точно това Безименно име – оставяйки възможност на ВСЯКО ЕДНО ДЕТЕ да се въпллъти в Неговата роля.. И да бъде Герой. Какъвто то си реши. 

 

Виж повече за помощните материали и как се използват:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бързи препратки:


Вашият профил в сайта: