fbpx

Какво НЕ Е емоционалната интелигентност?

Какво емоционалната интелигентност (EQ) – НЕ е?

Личностните качества НЕ значат Емоционална интелигентност

Често се твърди, че Емоционалната интелигентност EQ е много неща, които всъщност НЕ Е.

Различни журналистически трудове, статии и интервюта, разпространявани сред широката аудитория, често приравняват EQ  до различни личностни качества. Трябва да е пределно ясно, че EQ НЕ Е: 

 • БЛАГ ХАРАКТЕР 
 • Оптимизъм 
 • Щастие
 • Позитивно мислене
 • Спокойствие
 • Мотивация
 • Адаптивност
 • Съсредоточеност
 • Грижовност
 • Наблюдателност
 • Съчувствие

Подобни качества, безспорно са от изключителна важност, но имат много малко общо с интелигентност, бегло общо с емоции, и съвсем категорично – нищо общо с истинската емоционална интелигентност EQ. 

Неведнъж в трудовете си PH. D Джон Майер споделя, че е „Изключително притеснително е, че дори квалифицирани, опитни психолози често бъркат емоционалната интелигентност с личностни качества.“

ЗА справка по темата препоръчваме следната статия:  (2008). Emotional intelligence: New ability or eclectic traits? American Psychologist, 63, 503-517. Написана от психолозите, които за първи път в историята заговарят за Емоционалната интелигентност, правят термина ЕQ световно – разпознаваем и значим  – психолози с дългогодишен опит, проучвания, изледвания и вече световен принос по темата  – Джон Майер, Питър Соловей, Дейвид Карузо. Малка извадка от нея гласи:

„… Групи от широко-изследвани личностни черти, в това число и мотиви – като нуждата от постижения, понятия, насочени към СЕБЕпознанието – като самоконтрол, емоционални качества като щастие, социални стилове като Отстояване, устойчивост – трябва да бъдат наричани с техните имена – тоест това, което в действителност са, а не да бъдат смесвани и обърквани заедно на хазартен принцип и после да ги назоваваме ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ.“(стр. 514).

 

Хора с високо EQ

Емоционалната интелигентност е способността да разсъждаваш относно емоциите и емоционалната информация:

 • Хора с високо ЕQ могат да разрешат изобилие от емоционално-свързани казуси – с лекота, с акуратност и изключително бързо.
 • Хора с висока EQ могат прецизно да различават емоциите по лицата.
 • Такива хора също знаят как да използват различни епизоди на емоционалност от своя живот, за да пробудят специфични мисли и разсъждения и действия.

Например: 

Тъгата провокира аналитично мислене. Хора, с високо EQ, избират да анализират нeща, ситуации, проблеми, точно в момент, когато са тъжни. Разпознали са моментното си състояние и могат да усетят, че този момент е подходящ за анализиране и разсъждения. 

 • Емоционално интелигентните хора могат да разбират значенията, които емоциите предават:

Например: 

Те разбират, че ядосаните хора – могат да станат опасни и застрашителни. Разбират, че когато някой е щастлив, той е готов с желание да комуникира с останалите, да сподели себе си и да получи споделена емоция от  останалите. Разбират, че тъжните хора – понякога искат да останат сами и имат нужда от пространство и време. 

 • Хората с високо EQ знаят как да управляват своите но и емоциите на останалите.

Например: 

Те разбиратм, че когато човек е щастлив, е много по-вероятно, той да приеме покана за социално събитие, отколкото когато е тъжен или уплашен. 

 

Разбирате, че говорейки за емоционално интелигентни хора, ние назоваваме редица от личностни качества – като наблюдателност, съобразителност, аналитично мислене, адаптивност към ситуацията и пр. Разглеждани по отделно – те продължават да бъдат просто личностни качества. Но сложните им комбинации, умението да се прилагат в подходящи ситуации, разсъжденията, размислите, способността за изграждане на структурирана мисъл по темите – това вече има много общо с истинската Емоционална интелигентност ЕQ. 

 

 

Виж още: Какво е EQ?

Източници:

Mayer, John D.; Salovey, Peter; Caruso, David R. (2008). Emotional intelligence: New ability or eclectic traits? American Psychologist, 63, 503-517.

https://www.psychologytoday.com/

ONE COMMENT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бързи препратки:


Вашият профил в сайта: