fbpx

Смелостта да се фокусираш над ДРУГИЯ - не над себе си...се нарича емпатия!

Да се фокусираш над другия, вместо над себе си – иска смелост!

В свят, в който сме толкова концентрирани над собствената си история, с Полина Коцева и Ivo Iliev решиха да покажат на тези над 150 деца, че истинската връзка помежду ни, онази – чисто човешката, наричана по модерно му ЕМПАТИЯ, се случва

САМО,

когато се научим да се фокусираме над чуждата история…

Ако постоянно се обграждаш с хора, които са удобни, познати и симпатични за теб – как да създадеш истинска емпатия и да я разпространиш….Лесно е…Но е безперспективно…и ни убива. Все по-осезаемо. Виждали сте го.

Но пък фокусът над ДРУГИЯ, няма да ни направи известни, най-вероятно… Защото целта му не е тази.

Целта му е да ни спаси от безсмислието на егоистичното потъване..само в себе си…

Епидемията от самота…която ни превърна в Story tellers всички..Без да знаем как да бъдем Story listeners!

Затова…Вместо да говорqt за себе си в тези 40 мин… ПОлина и Иво Тренираха изкуството на слушането, изслушването и чуването...Като съвкупност от умения, простиращи се далеч над сетивото ни СЛУХ.

Помогнаха си с Narrative 4 и… Обмен на истории…

Имаха 4-ма смели доброволци…и Цяла зала, пълна с Тийнейджъри, осъзнали и приели ролята си на създатели на БЕЗОПАСНОСТ…И ДОВЕРИЕ!

ДЕЦА!

Полина Коцева: „Откровено ви казвам, наскоро видях също толкова голяма група ВЪЗРАСТНИ, начело на образователни инститиции – Откровено, неподправено и безсрамно НЕСПОСОБНИ на това!

ЗА ТЯХ – ЛЕК НЯМА!

Когато си в позицията да бъдеш доверен възрастен за едни деца и я ползваш,за да злоупотребяваш с нея – ОТКАЗВАЙКИ ДА ги ЧУЕШ… Спасение за теб ..няма.

Научихме се такива хора – просто да не са определящи…за новия ни свят. Защото не бива!

Уморена съм да слушам колко са непоправими и безразсъдни днешните деца и тийнейджъри, колко ни е трудно с тях и да се опитваме да “ влеем “ знания в главите, размахвайки пръст пред тях, очаквайки да ни чуят, без да сме им показали, че ние ги чуваме. Уморена съм от архаичността на „Аз съм голям, длъжен си да чуеш моя опит“…Чуването не идва така…връзката помежду ни – е толкова крехка, няма нужда да я късаме принудително по този начин.

Ако беше толкова лесно да се възпитава поколение, да се създава БЪДЕЩЕ – щеше да е достатъчно да си кажем това, което ни е важно на НАС …и да си тръгнем…Нали…

Обаче НЕ Е!

НЕ Е!

Това го прави всеки телевизор, инфлуенсър и …..вие допълнете….че на мен много ми се засягат като като кажа кой друг.

И – Не… Стига сме ги учили да се ВПИСВАТ В нечия среда,за да бъдат успешни…Стига сме ги учили да се обграждат с успешни хора, за да попият от това…

Не е морално…нито етично…Да им причиним Това..защото то се нарича ПАРАЗИТИЗЪМ … И нашият крехък свят е твърде болен от “ прикрепящи се, черпещи ресурси, и тръгващи си, след това „…

Никой няма нужда от това!

Имаме нужда от създатели, хора които ще изграждат средата си и ще се грижат тя да е безопасна…В нея да има чуваемост, в нея да си позволим да учим един през друг, защото всеки опит и знание – е ценен …И ни извежда от манията да изтъкваме само своя си! Да градим само своя си. Имаме нужда да изградим среда …и в нея да дадем глас на Човещината….и

…Хората! Истински.

Такива можем да отгледаме…само …ако бъдем ЧОВЕЦИ с тях….

Стига от другото!

Стига!

Ако не можете да направите друго за тях...Децата на Новия ден…Дължите им това…Да приемете този неподправен дар от тях – историята им… да е чута!

Дължим им го!“

Благодарим ви, Приятели от „Аз мога 一 тук и сега” за смисъла, който създавате, за възможността да сме заедно в това в прекрасната инициатива – „Поход на вдъхновителите“.

Убедени сме, че средата ще я създадем такава, каквато трябва – с общи усилия….и с грижа един към друг….

Специални благодарности още веднъж на прекрасните доброволци в нашето преживяване, на смелите отговорни създатели на бъдеще в залата и на прекрасната дама, направила това събитие възможно във Варна – Г-жа Svetlana Galaktionova !

За нас беше чест!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *