fbpx

Курс "Емоционално-интелигентно родителство"

Как да създадем среда, подкрепяща да възпитаваме уверени, спокойни и успешни деца

Курс „Емоционално-интелигентно родителство“ за родители на деца на възраст от 3г. до 18г.

За кого е подходящ?

Ако сте родител на дете/деца на възраст между 3 и 18 години – и желаете да получите професионална подкрепа за възпитанието и изграждането на здравословна връзка с детето. Ако детето Ви има затруднения или проблеми в училище. Ако преминавате през тежки емоционални преживявания като развод, загуба на близък, преместване на ново място и др. Ако искате да развиете житейските умения и емоционалната регулация на детето – които ще са му полезни през целия му живот. Ако детето Ви е тревожно, притеснено, затворено, отчуждено, гневно, демотивирано.

Не бъдете сами в това…

Основна информация:

 • Дата на провеждане 27.04. Събота , 2024 година
 • Водещ: Полина Коцева (научете повече)
 • Цена за участие: 180 лв.
 • Продължителност:  Начало – 10: 00 часа, Край – 18:30 часа – разпределени в  5 сесии  (научете повече)
 • Група до 10 родителя на деца между 3-18 години.
 • Място: Хотел Амирал, зала „Конферентнта“, град Варна, кв. Чайка 190

Защо да бъдете част от курса за родители?

Това е първият по рода си цялостен курс, подкрепящ родителите в развитието на емоционална интелигентност и житейски умения на техните деца. Причините да се включите в него са много, но може би най-важните са:

5 тематични модула по 6 научно-доказани методики и модели

Над 20 практики за ежедневна работа с детето.

Специализирано EQ профилиране на детето от EQ.org

Време за групови тренинги и дискусии с участниците.

Индивидуално консултиране за EQ профила на детето.

Лектор с богат опит и международна експертиза

Емоциите имат значение! Те се случват през цялото време!

Навикът да бъдем разумни с тях във всеки момент от живота си – започва в семейната среда! Инвестицията в развитие на уменията на детето да регулира емоциите си и да гради житейски умения – се отплащат през целия му живот. При всеки от нас емоциите влияят върху поведението – а то влияе на решенията. Следователно емоциите влияят на решенията ни и това определя начина ни на живот. Чрез развитие на емоционална интелигентност се учим да изпитваме съпричастност към себе си като родители, да разбираме по-добре от какво имат нужда нашите деца, и да изградим по-дълбока здравословна връзка с тях.

Емоционално-интелигентно родителство

Курсът цели да развие Вашата емоционална интелигентност и да Ви даде конкретни активности за развитието й при Вашето дете. По време на сесиите от програмата ще изясним подходи за създаване на важни навици за разпознаване на емоционалните състояния и модели на поведение. Ще бъдат демонстрирани и разяснени практики за навигиране на емоциите към здравословни отношения. Курсът предоставя изпитани методики за излизане от пагубната инерция на взаимоотношения, която ни ограбва от истинска и дълбока връзка с нашите деца и важни хора в живота ни.

Дори детето ни да има отлични оценки, да владее перфектно езици, да е страхотен атлет с талант в много направления – ако превръща гнева си в агресия, щастливата си екзалтация в разсеяност, тъгата в затвореност и депресия, спокойствието в мързел – то не може да разгърне своя пълен потенциал през целия си живот.

Предлагаме ви курс, в който възпитанието на децата ви, започва от осъзнаването на всички ваши родителски суперсили и начините да ги използвате ефективно. Курс, в който се учите заедно да имате механизми за редуциране на стреса, гнева, разсеяността и тъжните състояния, да придобивате нужната увереност и социална осведоменост.

Според CASEL обучението по социални и емоционални умения е процес, чрез който децата и възрастните придобиват и ефективно прилагат знанията, нагласите и уменията, необходими за:

разбиране и управление на емоционалните състояния

повече

постигане на цели, вземане на отговорни решения

повече

проява на емпатия и съпричастност към другите

повече

поддържане на здравословни отношения

повече

Програма на курса

Кликнете върху заглавието на всеки от модулите, за да научите повече за темите и активностите в него:

 

Родителството е емоционално приключение. В този модул ще започнем с практика за самопознание, за да дадем възможности да практикуваме Емоционална интелигентност по най-ефективния начин – започвайки от познанието за себе си.

Всичко започва от нас и ако искаме да отгледаме емоционално-интелигентни деца – трябва да се погрижим за собствената си способност да бъдем разумни с чувствата си. В този модул ще се учим да използваме познанието за себе си, като част от нашата емоционална интелигентност, за да повлияем на децата си по по-положителен начин, да изградим основи на здравословна и доверена комуникация помежду ни.

 

В този модул ще говорим за уменията не просто да познаваме емоционалните състояния – а как да ги интерпретираме правилно, с цел да управляваме отношенията си правилно. Този модул е, за да ни обясни огромната роля на емоциите в живота ни и да ни помогне да се свържем с тях, по начин, който позволяваме те да не бъдат пречка в отношенията ни с другите – а да ни помагат здравословно и ефективно да бъдем заедно с тях в различни ситуации.

Този модул има за цел да ни запознае със спецификите на детското порастване и израстване и да ни научи, че във всяка ситуация, с  всяка емоция  – имаме избор – който можем да направим импулсивно или съзнателно. Целта в модула е да започнем изграждането на навик за  откриване и анализиране модели на поведение, за да можем успешно да преценяваме подходящите и неподходящи такива в различни ситуации в бъдещето. Ще споделим практики и примери за изграждане на здравословна среда – да  дадем възможности на детето да бъде чуто, видяно, споделено и да го предразположим към здравословна комуникация.

 

Този модул има за цел да ни научи, че във всяка ситуация имаме избор – който можем да направим импулсивно или съзнателно. Целта в модула е да се научим да откриваме и анализираме модели на поведение, за да можем успешно да преценяваме пподходящите и неподходящи такива в различни ситуации в бъдещето. Ще се учим да откриваме тригери, стимули и алтернативи за различни предизивкателни ситуации, като адаприране към учебна среда, справяне с развод, нов родител, ново дете в семейството и пр... и да развием умението за разрешаване на проблемни моменти и отношения по здравословен начин.

 

 

Този модул има за цел да подпомогне родителя да намери начини да говори с детето си за проблем номер 1 в съвремието – Насилието, от което всички ние сме част – като жертва, насилник или свидетели.

Ще се дискутират варианти за ефективната роля на родителя в превенцията, как родителят да участва в създаването на безопасна среда, как да запознаем децата със същността на насилието и тормоза, последствията и как да бъдем до тях по най-добрия и полезен начин ако детето ни е:

 • жертва на насилие/тормоз
 • проявяващо насилие/тормоз към други
 • свидетел на насилие/тормоз

Ще обсъждаме механизми за заздравяване на средата, за ефективна превенция и за качествена интервенция – в колаборация с останалите възрастни в различните социуми на нашите деца.

 

В този модул целта ни е да преживеем емпатия – не на теория и дефиниции – а на практика. Да дадем на емпатията – необходимото действие, за да я осмислим. Идеята е да добием представа за важността на изслушването, какво ни спира от това да можем да се чуем правилно…важността на вземането на чуждата перспектива за преодоляването на собствените ни предразсъдъци, които ни пречат да се свържем по човешкия начин един с друг.

Ще използваме методологиите FACT Approach и Story exchange на Narrative4 .

Този модул е по желание на родителя. Всяко дете ще бъде профилирано посредством платформата на EQ.org (повече за профилирането). Ако родителят желае допълнителна индивидуална среща относно консултиране за талантите и потенциалите на детето (и тяхното използване) според профилирането – тя може да бъде насрочена индивидуално на половин цена след курса (40лв. за 1 час вместо 80лв./час).

Регистрация

При въпроси може да ни потърсите от понеделник до петък
в интервала 9:30-17:30ч. на тел: 0887217714

Регистрирайте се за участие в курса:

Цена за 1 участник: 180лв. с ДДС

  Водещ на курса: Полина Коцева

  Полина Коцева е международно сертифициран практик в сферата на емоционалната интелигентност и социалните умения към най-голямата организация за емоционална интелигентност в света – EQ.org. 

  Полина е основател на FUNtazia International – през последните години тя, заедно с екип от професионалисти създават първите български материали за емоционална интелигентност и социални умения при деца, в помощ на педагози, психолози и родители. В момента тези материали се използват от над 2000 учебни заведения в страната, отделно са част от семейните занимания на хиляди български семейства.

  Полина работи с всички възрастови групи по развитието на социални и емоционални умения – от детска градина, през начално средно, висше образование – до работа с екипи на компании.

  Полина провежда частни консултации на деца, родители, цели семейства в помощ на емоционалното развитие и социалните умения, при дефинирани проблеми като: агресия, потиснатост, депресия, слаба мотивация, ниска концентрация и пр.  Също така консултации и тренинги Полина провежда и към педагози, психолози, учебни заведения – с цел подпомагане на интеграцията на социално-емоционалното изучаване в учебна среда.

  Тя и екипът й са организатор на България на най-масовото събитие за емоционална интелигентност при деца – POP UP festival – като партньор на най-голямата световна организация за емоционална интелигентност – SIX seconds. (Вижте подробна информация за събитието през годините в статията)

  Полина и организацията й FUNtazia International са активен партньор на ООН по линия на Глобалните цели за устойчиво развитие – по стратегическа цел „Качествено образование“ организира и осигурява достъп за желаещи за провеждане на инициативата „Сбирки на FUNтазьорите“.

  Полина е организатор на единствената по рода си Национална конференция за социално и емоционално изучаване, която се случи за първи път през 2019 година, и за втори – от 2020г. до днес тя събира заедно професионалисти от България и чужбина, за да споделят опит, знания и да градят и поддържат общност на взаимопомощ и растеж, в името на социално-емоционалното развитие в България, като част от образователната система.

  Информация в медиите

  #register – регистрация и цени

  #polinakotseva – лектор

  #eqkurs – програма

  #moreinfo – информация за СЕИ