fbpx

Първият тренинг за социално-емоционално изучаване се случи във Варна

Първият тренинг за социално-емоционално изучаване се случи във Варна

На 5-ти април, 2024г. в гр. #Варна се проведе първия по рода си практически Уоркшоп за учители, директори и други професионалисти от образованието на тема „Социално-емоционално образование“.

Polina Kotseva сподели над 30 методики, практики и подходи за развитие на социални и житейски умения, емоционална интелигентност и превантивни техники за борба с насилието и тормоза в учебната среда, и постигане на устойчиво-здравословна атмосфера в училище.

Полина Коцева сподели:

В инструкциите на www.casel.org ( организацията с най-дългогодишен опит в сферата на интегрирането на социално емоционално изучаване в света) когато интегрираме правилно СЕИ – един от елементите е да планираме различни стратегии за издигане на младежкия глас.
Да – гласът на децата, дами и господа, да бъде чут. Възрастните да мислим варианти как да го направим и да го правим системно.
Представяте ли си- изобщо не мислят какво да им забранят тихомълком, отнемайки им привилеги и Думата…. А мислят Как да им я дадат….
Но това са разумните хора, специалисти, експерти от цял свят – които прекрасно знаят, че човечеството не разполага с по-съществен приоритет – от децата си…
Дават мило и драго за да ги отгледат и възпитат като Бъдещето, но и да им даде бъдеще…
Една от предложените от CASEL стратегии – е участието на децата в конференции, като лектори, споделящи опит. Или директно – поверяването на организация за провеждането на конференция.
Изключително съм щастлива, че в България с FUNтазия вече за н-ти път даваме този добър пример – давайки глас на младите!
Правим го от първата национална конференция за социално и емоционално изучаване – насам – вече шеста година.
Правили сме го в обучение с учители, директори… С родители…
Защото те се правят повече от чудесно и от тях винаги има какво да научим.
Като например можем да се научим Как да говорим с тях – доста по-лесно ако…. Си позволим да ГОВОРИМ с тях….
Ще се радвам да виждам млади хора на все повече събития, организирани за образованието – и тази добра практика да бъде последвана от истински отговорните възрастни.
Ако нещо ви притеснява и не знаете как да го направите – почерпете вдъхновение от някое от многобройните видеа, които сме качвали… На които деца не помагат да станем по-добри, доверени възрастни.

Събитието беше организирано и подкрепено от Ardes.bg. В него участваха над 40 лидери в образованието от града и страната. Присъстваха представители на медиите и различни образователни институции. Включиха се директори на частни и държавни учебни заведения.

Това е първият подобен уоркшоп, в който български учители, директори, педагогически съветници и други специалисти в работата с деца, се запознават с комплекс от научно-доказани методи и практики, които могат да прилагат комбинативно и ситуационно в учебните заведения.

„Има и лоши учители… “ Каза Полина Коцева и в една от дискусиите, които се проведоха на този тренинг – единодушно присъстващите педагози бяха убедени в тезата, че както има добри и лоши лекари, добри и лоши специалисти във всичко…така има и добри и лоши учители. Всички бяха заедно в убеждението, че добрият учител е този, който може да постави в центъра на своя образователен процес детето… Директорът на ДГ Попиващ ум, град варна – г-жа Иванка Стоянова даде този фокус и цялото обучение премина през него!
Нито един възрастен не е толкова съществен в образованието, колкото ДЕТЕТО в него.

Повече за тази теза вижте в поста и изказването на Полина по темата:

Благодарим на всички, които се включиха и споделиха цял един ваканционен ден в мисли за БЪДЕЩЕТО!

Благодарим ви и за прекрасните отзиви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бързи препратки:


Вашият профил в сайта: