fbpx

СЪЗДАДОХМЕ РАБОТЕЩО СОЦИАЛНО-ЕМОЦИОНАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ В БЪЛГАРИЯ И ТО УСПЕШНО И ЕФЕКТИВНО Е В ОБРАЗОВАТЕЛНАТА СИСТЕМА!

Социално-емоционално изучаване в действие

Първият Български Фестивал #ПразнувамеДецатаhttps://funtazia.bg/festival/ за емоционална интелигеност и социални умения се случва в България СВОБОДНО, сред хиляди деца и техните прекрасни учители и родители – в учебни заведения, детски градини, училища, семейства и вече няколко месеца доказва, че:

‼️ Родителите и учителите могат да работят заедно за развитието на важни житейски и емоционални умения у децата – уменията които утре ще са важни за тяхното кариерно развитие и личностно развитие
‼️ Все още има никак не малко учители, които работят качествено за децата, без да съм мотивирани от взимане на кредити или пари
‼️ Децата имат огромна нужда да сме до тях. Не като поредната забавна мултимедия, която някой възрастен им е подхвърлил, за да ги заклейми после, че са кофти поколение. Имат нужда да сме до тях истински – съчувствайки и съпреживявайки техните затруднения, успехи, емоции.
‼️ Всяко дете има специални образователни потребности, защото всяко дете е специално и има своите чисто човешки затруднения в различни ситуации от своя живот като ученик. Дали ще го сочим с пръст като проблем за нас, или ще сме неговия доверен възрастен, е наш личен избор.

‼️ Има български организации като FUNtazia International, които са 100% частни и нямат нужда от „фондащини“, за да направят нещо добро и качествено за българското образование. Има нужда от желание, сърце и експертиза. В случая FUNtazia демонстрира за пореден път добрия пример в обединяването на всички важни за образованието на децата хора в България – без да изхарчи нито един държавен лев.

‼️Апатията е по-опасна от насилието, защото създава още повече насилие!‼️

Фестивалът е СОЦИАЛНО-ЕМОЦИОНАЛНО ИЗУЧАВАНЕ В ДЕЙСТВИЕ!

Първата тема от тази „СЕИ В действие“ програма е „СТРАХОВЕ И НАДЕЖДИ“ и структурата се движи в няколко основни направления:


– Да даде на преподавателя абсолютно ясни и подробни инструкции, професионално разработени ресурси, подбрани дискусии и подходи за диалог.
– Да даде на преподавателя нужните знания, съвети и подготовка как да създаде здравословна среда за своите ученици, как да ги предразположи и да подготви атмосферата за нов тип обучение.
– Да подготви преподавателя за дискусиите и различните варианти на провеждането им.
– Да Подготви преподавателя как да подкрепи децата в заниманията и в изпълнението на задачите, но и в споделеното от тях в активностите.
– Да създаде тон на комуникация между родители и учители – който да гради здравословни отношения между тях и в средата на децата!
– Да даде варианти за привличане на родителите в СЕИ образованието, правейки ги активна част от процеса.
– Да положи началото на ДЪЛГИЯ, БЕЗКРАЕН процес по изграждане на навика за търсене на ЗДРАВОСЛОВНИ решения. Да обясни и разгърне идеята, че СЕИ не спира с провеждането на активност…а продължава във всеки следващ момент.

СЕИ Е ПРЕЗ ЦЕЛИЯ ДЕН И ПРЕЗ ЦЯЛАТА НОЩ. ПРЕЗ ЦЕЛИЯ НИ ЖИВОТ! ЗАЩОТО ЧУВСТВА И ЕМОЦИИ НЯМАМЕ ПО ГРАФИК – А НЕПРЕКЪСНАТО! И ТЕ ОПРЕДЕЛЯТ НАШИТЕ ДЕЙСТВИЯ, РЕШЕНИЯ И ОТНОШЕНИЯ! ЕЖЕСЕКУНДНО!

Няколко думи от участници:

Доброволец-организатор – г-жа Таня Рачева, г-жа Пенка Ганчовска

Като благодарност за доверието и възможността да бъдем част от Фестивала Ви изпращам още едно
стихотворение, вдъхновено и посветено на Вас с надеждата, че съм успяла да пресъздам емоциите, 
които ни учат да бъдем заедно. И да, разбира се, че тези стихове са за Вас, като малък комплимент  
или обратна връзка, от която може да разберете, че всичко това има смисъл!
Щастливи сме, че сме част от Вашето голямо семейство!
Надяваме се на бъдещи съвместни дейности, с които да продължим пътя на нашето емоционално пътешествие.
 Вярваме, че правилният път до сърцето на всеки е разбирането, споделянето и любовта!
БЛАГОДАРИМ ВИ!

Приятели

Стихотворение от Таня Рачева, организатор на фестивалните активности в гр. Враца

Понякога в сърцето ти е бурно,
както в небето- гърми и вали.
Става ти тъжно,тежко и трудно
пеперуденият страх те обзема, лети.
Отнася те в Нещастното кралство
гневен, сърдит, сам, без мечти,
понякога арогантно с нахалство
затваря след теб всички врати.
Но ти не се заключвай сам, човече
гневът, страхът си с някой сподели
и ще видиш как небето отдалече
те прегръща пак със слънчеви лъчи.
Тогава не забравяй, отключи сърцето
и ключът под пухкав облак остави,
за да може всеки стигнал до небето
пеперуденият страх да сподели.
А после с дъга небесна на лицето
друга силна буря ти ще потушиш
и ще спасиш на някого сърцето
с надежда, вяра пак ще го дариш !
И ще тръгнете напред сплотени
към Щастливо кралство с мечти,
спокойни, заедно, единни, смели
истински приятели добри!
Автор: Таня Рачева, 20.05.2023 г.

Доброволец-организатор Галина Мирчева споделя:

С неподправено и чистосърдечно желание, се включихме във вашия фестивал.
Можем да Ви уверим, че в нашата детска градина той се случва ежедневно и ние се стараем да му се отдаваме с цялата си енергия и любов, на която сме способни!
Вярваме че ЗАЕДНО можем повече и че са такива прояви и актове на Доброта, съпричастност и споделеност, всеки ден е възможно да се превърне в празник.
Обещаваме, че ще работим със сърце и за в бъдеще – в името на нашите деца.
Благодарим Ви, че сте до нас!
Хвала Вам!
Дерзайте!
С уважение:
Галина Мирчева – директор ДГ „Пролет“, гр. В. Търново
Ц. Иванова, Р. Палова, Д. Йорданова, С. Петрова и всички учители от детската градина.
О. Милкова – психолог
и най – вече децата!

Доброволец-организатор Мариана Илиева споделя:

През месец декември 2022 г. в ДГ „Пролет“, град Панагюрище се проведе фестивалът „Празнуваме ДЕЦАТА“. Фестивалните активности събраха заедно учителите и децата от група „Мечо Пух“ и група „Пчеличка“ в приятелска среда, за да изпълнят ентусиазирано приятни и забавни игри и задачи за развитие на житейски умения и емоционална интелигентност. Децата споделяха с удоволствие как се чувстват. Те са умни, щастливи и обичливи, което истински радва екипа на детската градина и семейната общност. Малчуганите изразяваха емоциите с помощта на предложените полезни ресурси от FUNтазия и „емоционалните“ кукли, подарени от спомоществовател с голямо сърце.
Фестивалните активности продължават и през месец януари 2023 г. с активното участие на децата и родителите и с използването на Дневника на емоциите, Барометъра на емоциите, груповата онлайн игра, песните „Жълтият танц“ и „Как се чувствам“.
Благодарим Ви от сърце за прекрасната инициатива и стойностните предложения за работа!
Бъдете здрави и вдъхновени!
С уважение,
МАРИЯНА ИЛИЕВА
Директор на ДГ „Пролет“, гр. Панагюрище

Организатор-доброволец Нина Ненчева – споделя:

Фестивал „Празнуваме ДЕЦАТА“ за нас е вълнуващо приключение за деца и учители , надяваме се след приключване на фестивалните активности със семейството – и за родителите!
Част от фестивалните дейности са проведени с децата от ІІ-ІІІ подготвителна група “ Пеперуди“ и ІІІ- ІV подготвителна група “ Златни рибки“ от учител Надя Калчева.

Организирахме подкрепяща празнична среда! Сполучливо съчетахме образователните решения на LEGO® Education и фестивалните дейности за да подпомогнем развитието на социални и емоционални умения у децата Учихме чрез игра с Комплект Build Me “Emotions” by LEGO® Education- Построй ми емоции, който кани децата да изследват света на емоциите по забавен и ангажиращ начин. Използвахме комплекта карти с емоции за повече споделени преживявания. Децата опознаха и споделиха най-големите си страхове и откриха хората, за които най-много се страхуват. Те играха и се забавляваха, влизаха в роли, танцуваха, изразяваха емоции, рисуваха… Бяхме заедно! Бяхме смели и открити! Бяхме себе си! Бяхме разбиращи!
Благодарим Ви от сърце за предоставените образователни решения за организиране на позитивна и подкрепяща учебна среда в ДГ“ Детелина“! Радваме се, че сме заедно! Ще продължим да оказваме емоционална подкрепа на децата и да изграждаме тяхната житейска опитност!

С уважение
Нина Ненчева
директор на ДГ “ Детелина“- град Дългопол

Детските Страхове в рисунки!

Страхът означава, че нещо, което обичаме, нещо или някой, за когото ни е грижа – е в опасност…

Затова, когато говорим за страховете с децата, ние не ги учим да млъкват за тях или да ги заключат някъде... Учим ги да разпознаят кое е това нещо или този някой…за когото ги е грижа… Учим ги, че сме до тях в страховете им…им сме готови да им помогнем да разберат кои са истински важните неща и хора в живота им. Страховете имат послание… Защото

Страхът се ражда винаги от любов!

През фестивалните активности, в няколко поредни и разнообразни активности и дискусии, се учим, че е Нормално да се страхуваме… Това ни прави предпазливи…Пълни тялото ни с енергия и ни дава варианти да проявим смелост. Но Страхът за някой ДРУГ – е грижа…. любов!

Да се погрижиш за чуждите страхове – е висша форма на състрадание, което изглежда толкова интуитивно за децата!

Изисква се огромно състрадание да можеш да чуеш и видиш човека срещу теб – облечен във всичките си страхове. Пеперудено-нежни са грижите на децата за страховете на техните приятели!

Фестивалът е създаден изцяло от българи…

И се провежда благодарение на ИСТИНСКИТЕ #лидери в #образование от цялата страна – всеотдайните учители и директори, с помощта и подкрепата на всеотдайните родители на тези деца.

  • Фестивалът не се финансира от никоя институция.
  • Фестивалът не е част от никой проект.
  • Фестивалът не се организира от НПО.
  • Фестивалът разчита на 0 стотинки държавни или евро средства.

Идеята на фестивала е да се провежда регулярно, в различни теми, стартиращи от „Страхове и надежди“. Подготовката на всяка тема изисква време и средства, човешки ресурс и цялата ни експертиза, за което ФЪНтазия, както става ясно не получава никаква подкрепа, но ние няма да спрем да развиваме инициативата, защото тя показва прекрасни резултати!

‼️В България вече има работещо СЕИ Образование, въпреки липсата на намеса от всяка отговорна институция! Единствената причина да не се случва – е ако нямате желание! ‼️

Но ако имате… Можете да бъдете част! -https://funtazia.bg/festival/ – на този линк можете да получите повече информация за начините да се включите и достъп до вашите безплатни ресурси!

Линк към албум със снимки и видеа на участници: https://www.facebook.com/media/set?vanity=funtazia.bg&set=a.3029524787343945

ONE COMMENT

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бързи препратки:


Вашият профил в сайта: