fbpx

Игра "Открий своя модел" с магнитния комплект

Магнитен комплект "Дневник на емоциите"

Игра „Открий своя модел“

Можете да развиете играта „Изобилие от емоции“ (Вижте инструкции тук), като включите освен ниво на енергия и приятност на чувството – информация за мислите, които имаме по време на това чувство – негативни или позитивни, дали са под контрол или са извън контрол чувствата и мислите ни, когато сме в това състояние.

Това упражнение е по-сложно – защото изисква наблюдение в дългосрочен план над себе си в различни ситуации и разпознаване на типове модели на реакции, поведения, мисли и решения. Откриването на повтарящи се модели на поведение е важен момент от себепознанието, който е еднакво труден за възрастни и за деца. Но този тип упражнения ни помагат да си дадем сметка за това и да анализираме в последствие ползите и загубите, които един разпознат модел на поведение ни носят.

Използвайте изречението образец, за да запълните липсващите в него части, и да получите модел на поведение, който сте си открили.

Когато съм…… имам……енергия, ….. чувства, …… мисли, …. контрол съм…. и искам да……..

Пример:

Когато съм отчаян, потиснат, имам малко енергия, неприятни чувства, негативни мисли, извън контрол съм и искам да получа подкрепа.

Ако работата ви е с по-големи деца, тийнейджъри или възрастни – отделете време да коментирате ползите и вредите от този модел. Възможностите и пречките, които ви създава. След това обсъдете варианти дали е удачно да го прекратите, или да го продължите.

Да си дадете сметка за моделите ви на поведение, посредством, които вземате решения, изграждате взаимоотношения и пр. – е един от основните елементи и на методиката на най-голямата световна организация за емоционална интелигентност – SIX SECONDS.

Повече за модела на SIX seconds и неговите стълбове, можете да научите на страницата им www.EQ.org , или консултирайки се с акредитиран по тяхната програма специалист. В България – това е Полина Коцева. Информация относно консултиране с нея – можете да намерите тук: Професионален консултинг за социално-емоционално развитие, за деца, родители, учители, учебни заведения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бързи препратки:


Вашият профил в сайта: