fbpx

Първият международно сертифициран EQ practitioner в България е Полина Коцева

Първият в България международно сертифициран Практик в сферата на емоционалната интелигентност е вече факт!

Полина Коцева е първият за България официално и международно сертифициран практик в сферата на емоционалната интелигентност за всички възрастови групи.

Joshua Freedman (CEO на международната организация за Емоционална интелигеност) и Полина Коцева – по време на EQ Practitioner certification program в Нюкасъл, UK

На 17-19.10.2019г Полина Коцева, основател на FUNтазия, премина успешно една от най-сериозните сертификационни програми в EQ.org – Emotional Intelligence Practitioner certification. Обучението беше част от конференцията “EQ Connects” в Нюкасъл.
Това е огромна стъпка за България в тази посока, тъй като участието на Полина е първото българско участие и първото българско EQPC сертифициране от EQ.org. 

Като сертифициран специалист в тази международна програма – Полина има правото да провежда обучения и тренинги за всички възрастови групи в сферата на емоционалната интелигентност и социалните умения, не само в страната ни, но и в чужбина.

Тя самата сподели, че макар и първият за България, надеждата й е съвсем да не е последният български специалист, който получава това международно признание, тъй като в България има много професионалисти, които имат желанието да разгърнат темата, а това е най-отговорния и професионален начин да се случи.

Ето малка част от нейните лични впечатления, и плановете за българската общност след престижното обучение в Newcastle:

Познанието и опитът, които получих и споделих там, бяха невероятна подкрепа към започнатата мисия за децата, родителите и учители в България… и не могат да бъдат разказани в думи. Затова предстоят дела – още повече, по-целенасочени и по-всеобхватни – все в полза на основната ни цел – развитието на емоционална интелигентност при деца, успешното интегриране на социални и емоционални умения в образователната система. 

Първо – тъй като темата за емоционалната интелигентност едва сега придоби необходимата важност в България (предстоят ни няколко съществени проекта, също така сме поканени от МОН за среща) – по света вече има над 20 години опит. Би било доста безотговорно да се практикува нещо подобно, свързано с човешките емоции и психическо здраве, без практикуващият да е изучил тази материя от международните експерти и те да са оценили неговото професионално ниво. Да, нещо подобно е възможно да се случи, все пак. Бих могла да се самосертифицирам например, вместо FUNтазия да се регистрирам като „Коректна фирма“, например „Европейски научен институт за Емоционална интелигентност ЕООД“, 🙂🙂🙂
НО….
Аз не мога да бъда нито уверена, нито да поема отговорността да работя с живи хора, просто ей така, защото сме превърнали една тема в модерна.

В моя случай, за тази конкретно сертификация, имах честта да се уча и да получа опита на експерти от най-старата и най-голяма глобална мрежа, посветена 100 % на емоционалната интелигентност – Six Seconds – eксперти, на които са се доверили както топ компании (Procter & Gamble, Intel, Hyundai, HSBC, Comatsu, FedEx, и много други), така и правителствата и институциите на много развити държави.

Второ – Няма причина човек да се учи от световните експерти и научно доказаните практики, ако не умее след това да ги споделя със своето обкръжение от професионалисти и партньори. Това беше другият ми много важен мотив – да мога да споделя тези знания, да практикувам научно обоснованите методи, да имам нужните контакти и позиции в Международната общност. Както и тази общност да има мен и моя труд.

В www.EQBulgaria.com ще намерите много безплатно-споделени знания. И няма да спираме да създаваме. Те са безплатни за вас. За нас са хиляди евро, хиляди човекочасове. И за това – сметка си дават, тези които са избрали да наричат себе си – наши конкуренти.
Ние правим това с идеята, който има желанието, отговорността и професионализма – да го подкрепи. За да го надградим заедно. Нямам амбицията всички да го подкрепят на всяка цена и възможно най-бързо. Изисквам от себе си търпение повече хора да осъзнаят, че темата за социално-емоционалните умения така или иначе е съществена за абсолютно всеки. Влагам енергията си, заедно с екип и партньори, да работим за това осъзнаване.

Представете си ако след време, много близко в бъдещето, аз не съм единственият сертифициран EQ професионалист в цялата ни държава, А сме няколко. Така ние ще имаме по-голям успех не само като общество, но и когато излизаме пред глобалните експерти в тази област. Защото тези неща са важни. Много са ни важни. И не го твърдя, защото го твърдят много професионалисти в чужбина, дефинирайки слабата колаборативност като основен проблем на бизнеса и обществото ни. Не го твърдя и поради това, че сме в контакт с психолози, педагози, собственици на компании, HR- специалисти, които споделят колко огромна нужда има относно развитие на социално-емоционални умения. Било то в един клас, в едно семейство, или в една организация.

Твърдя го, защото има научни доказателства, които са абсолютно красноречиви. И едно от тях, което ме впечатли най-много – част от Глобалния мета-анализ през 2018 – е, че инвестицията в развитие на социално-емоционални умения се възвръща 11 пъти. С други думи, всяко евро, вложено в това, възвръща 11 евро, които в момента харчим за интервенция – за да опитваме да поправяме негативни последици.

Пожелах си да работим колаборативно, да мислим превантивно и да инвестираме в неща с доказана възвращаемост. За това вярвам и инвестирам в нашето ЗаЕдно!
Благодаря на всички, които също го правят!

Полина Коцева и Ilaria Boffa(Регионален мениджър за Италия към Six seconds – най-голямата организация за ЕИ в света)

Полина споделя малък подарък за професионалистите в България, които се вълнуват от темата:

– Безплатно обучение за Социално-емоционално изучаване: https://eq.org/learn/courses/isel/

Първият международен сертификат в сферата на Емоционалната интелигентност от EQ.org.

2 COMMENTS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *