fbpx

Какво е Емоционалната интелигентност?

По своята същност емоционалната интелигентност е глобална интелигентност. Поради нея ние не се страхуваме от емоциите си и не ги потискаме, а напротив – използваме ги и ги приемаме като нормална част от живота си.

Какво е Емоционалната Интелигентност (EQ)?

IQ и EQ

IQ-то, измерено веднъж, остава за цял живот като капацитет на познавателни възможности. Това, което се развива през целия ни живот освен обемът от нова информация, е емоционалният ни свят – социалният ни опит, способността ни да общуваме, да се съобразяваме, да съчувстваме, да изразяваме себе си и т.н. Ако не работим над емоционалния свят не можем да се развиваме наистина – Емоционалната интелигентност или още EQ.


По своята същност емоционалната интелигентност е глобална интелигентност. Поради нея ние не се страхуваме от емоциите си и не ги потискаме, а напротив – използваме ги и ги приемаме като нормална част от живота си.
EQ е разположена в дясното полукълбо на мозъка и отговаря за нашите чувства, емоции, артистични заложби, творчески и пространствени умения. Способността ни да комуникираме успешно, знаейки как да изкажем позицията си, как да заявим желанията си, как да получим, как да благодарим.

За повечето хора емоционалната интелигентност (EQ) е по-важна от интелигентността (IQ) за постигането на успех  както на лично ниво в живота, така и в кариерата. Днес успехът ни като личности, както и успехът ни в училище, в университет и по-нататък в професията ни – зависят от способността ни да разчитаме собствените си емоции, но и тези на останалите, да разпознаваме „сигналите“ и да реагираме адекватно на тях.

Вашата EQ е нивото на способността ви да разбирате себе си, другите хора, какво ги мотивира и как да работите съвместно с тях! 

Това са думите на влиятелният теоретик от Харвард  – Хауърд Гарднър.

Развиването на Емоционалната интелигентност (EQ) започва от изводите за възпитание и образование на децата и се простира до значението й на работното място и по-точно, във всички човешки взаимоотношения и усилия. 

Учени в сферата са установили

Пет основни категории  умения на Емоционалната интелигентност (EQ):

  • Самосъзнаване – способността да разпознавате емоцията си е ключът към вашата EQ. Ако оценявате емоциите си, ще имате възможност да ги управлявате. Елементите на Самосъзнанието включват:

– Емоционално съзнаване – Да разпознаваме собствените си емоции и ефектите от тях.

– Самоувереност – сигурност в собствената стойност и възможности.

  • Саморегулиране – Когато сме под въздействието на някаква емоция, често губим контрол. Но можем да определим времето, в което тя действа върху нас и как да излезем от нея или да навлезем в по-спокойна форма, в по продуктивна, по-малко енергоизразходваща.  Елементите на Саморегулирането включват:

– Самоконтрол. Управление на деструктивните импулси.
– Доверие. Поддържане на стандарти за честност и почтеност.
– Съзнателност. Поемане на отговорност за собствените си действия.
– Адаптивност. Да се справяш с промяната с гъвкавост.
– Иновация. Да бъдеш отворен към нови идеи.

  • Мотивация – мотивирането за постигане на целта изисква положително мислене. Понякога сме склонни към негативни предубеждения, които не са в печеливша позиция. Мотивацията включва:

– Двигател на постиженията – Постоянният стремеж към подобряване или постигане на по-висок стандарт.

– Отдаденост

– Инициативност  – готовност за действие по появилите се възможности.

– Оптимизъм – системно преследване на целите, без значение от препядствия и предизвикателства.

  • Съчувствие – Способността да разпознаваш как се чувстват останалите е ключова към успех в личен или професионален план. Колкото по-добре успяваш да декодираш емоциите зад сигналите, които останалите ти изпращат в комуникацията, толкова по-добре можеш да контролираш своите сигнали към тях. Човек, който е развил съчувствие, притежава:

– Услужливост – усещане и разпознаване на нуждите на останалите.

– Желание да развиваш останалите – усещане от какво се нуждаят другите, за да постигнат успех и подкрепа в техните усилия, насочване на възможностите им.

– Политическо съзнание – разпознаване на емоционалните течения в една група и възможности за силни, влиятелни взаимоотношения

– Разбиране на останалите – Да разпознаваш и разграничаваш чувствата зад нуждите и исканията на останалите.

  •  Социални умения  – развиването на социални умения е от съществено значение в живота, в семейството ви и в кариерата ви. Всъщност това е ОТДЕЛНО ВАЖНО ПОЛЕ в автобиографията, с която кандидатствате за работа. Наличието им е определящо за адекватното изпълнение на ролята ни в семейството и в приятелския кръг. Едни от най-полезните умения са: 

– Влияние –  Ефективни тактики за убеждаване.
– Комуникация – Изпращането на ясни сигнали.
– Лидерство – Вдъхновяване и ръководене на групи хора.
– „Катализатор на промяната“ – Иницииране или управление на промяната.
– Управление на конфликти. Разбиране, умения запреговори и разрешаване на разногласия.
– Сътрудничество – Работа с другите по споделени общи цели.
– Екипни умения – Създаване на групова синергия в преследването на колективните цели.

Кои фактори са от значение, когато хора с високо IQ имат по-малък успех в живота от хора със средно IQ?

Колко добре се справяте в личен и професионален план в живота си – е комбинация от двете – IQ и EQ. Само IQ не е достатъчно. Интересно в случая е, че психолозите в световен мащаб се съгласяват, че сред съставките за успех –  IQ заема приблизително 10%, в най-добрия случай до 25 %. Всичко останало зависи от Емоционалната интелигентност.

Какво НЕ Е Емоцоналната интелигентност (EQ)?

Източници:

Bressert, S. (2018). What is Emotional Intelligence (EQ)?. Psych Central. ;

Daniel Goleman – „Emotional intelligence“

 

 

 

4 COMMENTS

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бързи препратки:


Вашият профил в сайта: