Седмична програма

Детска занималня FUNтазия – Варна

Седмица 11.06.2018 – 15.06.2018.

Понеделник

 1. Детска йога – специални песни в комбинация с подбрани йога пози за деца
 2. Забавна математика – Познай къде са
 3. Свободна игра
 4.   Изобразително изкуство – Охлювче

 

Вторник

 1. Детска йога – специални песни в комбинация с подбрани йога пози за деца
 2. Социален свят –  Нашата улица, вървя и се возя
 3. В света на приказките – видричката Ото
 4. Забавна математика – Копчета

сугестопедичен английски уроци варнаСряда

 1. Гимнастикa
 2. Аз и светът около мен – животът на земята
 3. Свободна игра
 4. Безопасно Движение по пътя – пешеходци – игра

         

Четвъртък 

 1. Гимнастика, песнички и танци за малки патиланци
 2. Конструктивно-техническа дейност
 3.  Приказни творци, четене, преразказ, ролеви игри по сценарии
 4. Свободни игри

         

Петък

 • Детска йога – специални песни в комбинация с подбрани йога пози за деца
 • Изобразително и изкуство – рисуване по зададена тема, на класическа музика
 • Игра – професии – специализирана игра
 • Английски език  – България, традиции, градове, флаг, цветове, хора

Предмети от седмичната програма

Кликнете върху съответния предмет, за да получите подробна информация за него:

 • Целим развитие на двигателния апарат чрез упражнения и игри;
 • Изграждане на здравословни навици и двигателна култура;
 • Социално развитие чрез участие в групови задачи.

С поредица полезни и ободряващи и разтягащи упражнения, на фона на динамична и приятна музика, ще създаваме тонус и настроение на малките вихрогонци за целия ден! Заедно ще научаваме различни упражнения и гимнастики, които да помагат за разтежа и развитието на двигателния апарат.

 • Целта е децата да придобият познания от света на науката и от природата;
 • Включени са упражнения за безопасност на движението, скаутски практики, реакции в критични или опасни ситуации, взаимопомощ и др.;
 • Специални игри и помагала са в помощ на децата за развитие на техния светоглед.

В игри и приключения децата ще опознават света на природата, ще научават за различните изобретения на новия свят, интересни исторически събития, географски забележителности и всичко, което да подхрани общата им култура. Включени са упражнения за безопасност на движението, скаутски практики и др. Приготвили сме куп увлекателни факти, загадки, научни лаборатории, експерименти и награди за най-внимателните.

 • Развитие на социалната култура и адаптивността в социалната среда;
 • Усвояване на полезни и здравословни навици и етикеция;
 • Обогатяване на културата в общуването и действията с цел по-голяма увереност и преодоляване на някой типични страхове.

Основната мисия на тези часове е да направим от вашите и нашите малчугани, хора, които умеят да бъдат част от социалния живот, комуникират с лекота, и около тях всики се чувстват удобно, приятно и спокойно. Ще се научим как се поздравява, как да се държиш с по-големи от теб хора, поведение на публични места и събития. Как да приемаме гостите, как се приемат и подаряват подаръци, поведение на масата и ползване на прибори и още много други. Приготвили сме цял куп интересни, увлекателни и поучителни забавления!

 • Целим развитие на добра психомоторика, слух и двигателна култура;
 • Децата обогатяват своите знания и светоусещане;
 • Чрез съвременни подходи търсим емоционално и социално израстване.

По време на тези часове любимите ни игриви палавници ще се докоснат до още един свят на изкуство – танцово-музикалния. Именно Изкуството във всичките му форми е онова, което обогатява, развива, одухотворява, хармонизира и носи неподправена радост и нестихващи усмивки. Заедно ще пътешестваме в света на музиката, песните и танците, ще сътворяваме хореографии, развивайки добра психомоторика, чувство за ритъм, слухова и зрителна памет, пространствена ориентация. Убедени сме, че досегът до този вид изкуства възпитава в любов към общуването и спомага за емоционалното израстване на всяко дете.

 • Целта е децата да имат основни понятия за числата, геометричните форми, симетрията и пр.;
 • Упражняваме тактилността и заучаваме форми и цветове посредством игри и упражнения;
 • Учим прости математически действия и ги затвърждаваме в процеса на игра и упражнения.

Целта на тези занимания е да даде базови познания на децата по математика, но под забавна игрова форма, която да ги подтикне към логическа и математическа мисъл. Подходът е изцяло игрови, ненатоварващ излишно, но изключително забавен и увлекателен. Малчуганите ще трупат знания за числата, основната аритметика, геометричните форми, симетрията и пр. Ще работим с математически играчки, нагледни материали, които освен познания по математика, ще бъдат упражнения по тактилност и разпознаване на форми и цветове.

 • Чрез играчки, цветни карти, рисунки, музика и движения заучаваме различни думи, букви и изречения на английски.
 • Не учим отделни думи, а цели изрази, за да свикнат децата с речта и нейната стилистика;

Целта е да насърчим всяко дете да учи езика в игри, песни, кратки истории и разговори. Първоначално ще се учат да формулират думи и кратки изречения. С помощта на песни ще се учат да запомнят текстове и да ги превеждат. Упражненията за писане и четене ще се появят на по-напреднал етап. Естественият разговор, захласването в играта и мелодичността на музиката ще използваме като благоприятна атмосфера за научаване на чуждия език.

 • Подпомагане на креативността чрез задачи за създаване на разказ или история;
 • Заедно търсим поуките, положителните и отрицателните постъпки и персонажи;
 • Учим се да общуваме и творим с думи.

Малчуганите имат възможността, под въздействието на приказния свят, да развихрят своето гениално въображение и фантазия, и да сътворят техни собствени приказни светове. И това се случва наистина. Необходимо е само леко задаване на началото… и тяхната фантазия заработва с пълна пара! Децата се учат да се изразяват – не само с емоции, но и с думи. Възрастните рядко могат да си представят какви чудности могат да се родят от провокативното “Имало едно време” за начало и развихреното, необятно детско въображение… което само търси своето поле за изява.

 • Децата се учат да интерпретират и развиват в сцени различните сюжети;
 • Целим развитие на речта, дикцията, движенията и пресъздаването на сюжетите с всички изразни средства;
 • Показваме креативност и заедност в работата.

Децата ще  влизат в определените роли, ще се учат да възпроизвеждат реплики на разнообразни персонажи, звучи, движения, мимики, жестове, песни, и пр. Целта на този етап е да провокира изява на талантите и креативността на детския мозък, да ги прави уверени в себе си да се изявяват. Ще правим кратки етюди и сценки, ще се учим как да се държим пред публика, ще тренираме правилния изговор, паметта си, различни видове сценично поведение, и начините да изразим емоциите си разбираемо за околните. Дори без думи.

На какво учим малчуганите в занималнята

FUNтазия замислихме така, че да бъде онова цветно, уютно и приятно местенце, в което децата да се чувстват удобно и у дома си.
В занималнята работим с малки групи деца – до 7. Идеята е преподавателят да бъде съсредоточен максимално в работата си с тях и да може да им отделя индивидуално внимание към различните потребности, качества и интереси. За всички е ясно, че това е непосилно с голяма група деца.

Подходът ни е приятелски и много личен – опознаваме постепенно децата, с които работим, научаваме какво ги вълнува, от какво се страхуват, за какво искат да говорят, какви евентуални таланти биха могли да развиват. „Отборът“ е нещо, което целим в общуването с децата и с нещата, на които се опитваме да ги научим. Да бъдат ЗАЕДНО – отвъд радостта им от това, че разполагат с много играчки – а да се научат да целят взаимната игра! Когато успеем да правим това – ние вече знаем и кои от дисциплините са подходящи за всяка една от групите с деца и на кои да обърнем по-съществено внимание.

Това прави програмата ни изключително динамична – защото е базирана не просто по дни от седмици и дисциплини – а по всяко конкретно дете, по бързината и лекотата, с която то се адаптира, по специфичните му интереси, предпочитания, потенциали. Ние сме насреща да ви споделяме и обсъждаме всичко това с вас, родители. И да търсим най-добрия път към вашите деца – ЗАЕДНО!

Това са дисциплините, които засягаме във времето, което прекарваме с вашите деца. Всички те в един или друг етап от нашите срещи с тях, биват център на нашето внимание и задълбоченост..макар и на игра. И е прекрасно!